Letošnji evropski dan jezikov je bil v soboto, 26. septembra. V EU se ga praznuje od leta 2001 z namenom spodbujanja večjezičnosti in jezikovne raznolikosti in hkrati predstavlja bogastvo kulturne dediščine naše celine.

Na naši šoli smo ta praznik letos obeležili z video posnetkom naših bivših učencev, ki so šli po Evropi in po svetu. Evropskim jezikom francoščini, švedščini, poljščini, nizozemščini in španščini smo dodali tudi japonščino. V vse te kraje je zanesla pot naše bivše učence.

Sodelujočim, katerim se lepo zahvaljujem za ta bogat prispevek naši šoli, sem zastavila štiri vprašanja. Kdo so in kakšne spomine imajo na našo šolo, kje so sedaj in kaj počnejo, kako preživljajo korona čase in na koncu sem jih zaprosila, naj povedo par stvari v tujem jeziku, naj nagovorijo učence, da se pridno učijo, naj ostanejo zdravi, naj nosijo v sebi lepe spomine na našo šolo, ipd. Prispevek pri četrtem vprašanju ni podnaslovljen, da slišimo, kako zveni tuj jezik in če kaj razumemo od tega, nekateri jeziki so našemu bolj podobni, drugi manj. Hkrati je prispevek lep spomin naših učencev na našo šolo in nas popelje v preteklost, ko so sodelujoči še obiskovali šolo in kake spomine imajo nanjo.

Do naslednjega leta vas lepo pozdravljam in želim, da posnamemo nadaljevanje tudi z drugimi jeziki in drugimi učenci, ki bi se nam lahko oglasili tudi iz drugih držav.

Vsem sodelujočim želimo srečno in pošiljamo lep pozdrav iz OŠ Divača.

Alma Volk, učiteljica italijanščine za OŠ Divača

(Skupno 162 obiskov, današnjih obiskov 1)