V soboto, 30. marca 2019, smo na OŠ Divača obeležili dan šole, ki smo ga posvetili ekologiji. Na ustvarjalnih delavnicah smo iz različnih odpadnih materialov, odsluženih predmetov in naravnih materialov izdelali različne družabne igre, igrače, didaktični material in pohištvo. Sončen pomladni dan pa je bil nalašč tudi za ureditev šolskega vrta.

Prvošolčki so izdelovali okrasne stekleničke, ki so jih ovili z barvnimi vrvicami. Stekleničke bodo uporabili kot stojala za svinčnike. Nekateri pa so iz odpadnih plastenk izdelovali keglje, ki so jih na koncu okrasili.

Njihovi prijatelji, učenci 2. razreda, so iz škatel za jajca ustvarili »krokodilčke«. Moramo priznati, da so to nalogo odlično in hitro opravili, zato so ob 11. uri pripravili še zelo zanimiv nastop. Polno učilnico staršev in non so razveselili s pesmicami, ki so jih ustvarili pri pouku, predstavili pa so jim tudi pohištvo, ki so ga izdelali iz odpadnih stvari.

Učiteljice tretjega razreda, ki so se jim pridružile tudi številne none, so vestnim učencem pomagale pri šivanju vrečk iz blaga, saj se zavedajo, da plastika škoduje okolju in zdravju ljudi. Ko so končali svoje vrečke, so izdelali še dišeče ptičke. Ti sicer ne pojejo, a zelo dišijo, saj so napolnjeni s sivko. Ptički bodo odišavili domove tretješolcev ali pa odganjali molje v njihovih domačih omarah. Prav tako kot 2. razred lahko tudi tretješolce pohvalimo za odlično opravljeno delo.

Učenci 4. a razreda so krasili lončke za pisalne mize, košarice za pirhe in mucke ter zajčke iz nogavic. Po končanem delu so se posladkali še s palačinkami. Okusno! Učenci 4. b razreda so se povezali s Parkom Škocjanske jame. Darja in Tomaž sta jim pomagala izdelati valilnice za ptice in pručko. Podarili so ves material. Valilnice bodo učenci odnesli domov. Darja je učence naučila izdelovati rože iz krep papirja po starem načinu. Izdelali so tudi puzzle iz lesa in se ob tem preizkusili z lok žago. Po končanem delu so odšli še pobirat odpadke ob poti pri železnici.

Petošolci so se odločili, da izdelajo torbice iz kavbojk, ovitke za telefone, zapestnice iz gumbov in blazine za pohištvo, ki so ga izdelali učenci predmetne stopnje. Tudi petošolcem so pomagale none, mame in nekatere delavke naše šole ter ravnateljica. Torbice so polepšali z gumbi.

Učenci predmetne stopnje pa so po skupinah izdelovali različne igre: domine, spomin, 3 v vrsto, sešili so tudi zelo estetske vrečke, v katerih bodo igre shranjene. Ker se naši učenci zavedajo, kako pomembna je pomoč mlajšim učencem, so izdelali tudi nekatere didaktične igre: stavnice, katerih namen je učenje črk; kamenčke s črkami in drugimi poslikavami za pripovedovanje zgodb ipd.

Dve skupini sta iz izrabljenih gum in plastenk, dveh največjih onesnaževalcev okolja, ustvarili stole za naš večnamenski prostor. Stole so okrasili z odpadnim blagom in s pletenimi kitkami iz starih majic.

Malo močnejši učenci so se izkazali na šolskem vrtu, kjer so s pomočjo hišnikov izdelali gredico za rože, ki bo krasila šolski vrt, in klopce iz palet. Druga skupina pa je pognojila in prelopatila vrt in ga pripravila na zasaditev, za katero bodo v prihodnjih dneh poskrbeli mladi vrtičkarji pri krožku Šolski vrt.

Ob koncu delovnega dne smo si vse izdelke ogledali na razstavi, nekatere izdelke pa so učenci odnesli tudi domov.

V okviru dneva šole sta potekali še dve ekološko naravnani akciji: zbiralna akcija papirja in izmenjevalnica otroških oblačil. Na izmenjavo je lahko vsak sodelujoči prinesel do 5 čistih in ohranjenih kosov oblačil ali modnih dodatkov. Za prinešena oblačila smo učencem izdali bone. Kasneje so si lahko izbrali druge kose v vrednosti svojega bona. Ostala oblačila smo kasneje ponudili učencem brez bonov oz. izročili eni od humanitarnih organizacij. »Učence želimo spodbuditi k razmišljanju o nepremišljenem potrošništvu in jim pokazati alternativne možnosti pri modnem oblačenju,« je o pomenu izmenjevalnice oblačil povedala vodja tokratnega dneva šole učiteljica Barbara Skalec Volk, ki je bila ob koncu dneva vidno zadovoljna. »Učenci so znova dokazali, da so zelo spretni na najrazličnejših področjih; lepi in uporabni izdelki, ki so nastali izpod njihovih rok, pa so dokaz, da je odpadno zares lahko tudi koristno.«

Dogajanje ob dnevu šole smo spremljale

novinarke Taja Medved, Adna Hasić, Nastja Popović in Mia Gajić

(Skupno 377 obiskov, današnjih obiskov 1)