Tretji petek v novembru, letos 16. novembra, so tudi na šoli v Divači in po celi Sloveniji, že sedmič obeleževali dan slovenske hrane, ki ga je Vlada RS razglasila leta 2012. Na ta dan je potekal tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk (letos že osmi po vrsti). Glavni namen dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Letošnja vsebina dneva slovenske hrane se je osredotočila na pomen zdravih tal in njihovo vlogo pri pridelavi kakovostne ter zdrave hrane. V ta namen se je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano povezalo z Ministrstvom za okolje in prostor oziroma Slovenskim partnerstvom za tla, ki je bilo ustanovljeno 5. decembra 2017, ob svetovnem dnevu tal.

Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, podpirajo pa ga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za kulturo ter številni drugi partnerji.

Pri tem se z različnimi aktivnostmi predstavlja pomen kmetijstva in čebelarstva ter spodbuja k  pravilni in zdravi prehrani predvsem pa o  pomenu zajtrkovanja in uživanja, lokalno pridelane, zdrave in uravnotežene hrane, pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in ohranjanja čistega okolja ter o postopkih pridelave in predelave hrane ter dejavnostih na kmetijskem področju.

Učence 1. in 2. razreda je obiskal čebelar Marko Gombač iz Naklega, predsednik čebelarskega društva Sežana, ki tudi sam prideluje kraški med z geografskim poreklom in certifikatom Parka Škocjanskih jam.  Učencem je predstavil čebelarsko opremo, spregovoril je o pomenu čebel in čebeljih pridelkov. S seboj je prinesel tudi »živi panj« s čebeljo družino, kar je pritegnilo najmlajše. V sproščenem vzdušju jim je odgovarjal na vprašanja o življenju čebel. Okušali so čebelje izdelke, najbolj pa jim je teknil piškot – medenjak, ki so ga pri Gombačevih spekli posebno za ta dan.

Kuharice so otrokom pripravile tradicionalen slovenski zajtrk (mleko, kruh, maslo, med in jabolko). Učenci so poskusili tudi marmelado, ki so jo sami pripravili iz sadja, nabranega na šolskem vrtu.

Tudi učenci 3. razreda in drugega triletja so z različnimi aktivnostmi predstavili dan slovenske hrane.

Zahvaljujemo se  čebelarju Marku Gombaču, ki je popestril tradicionalni slovenski zajtrk o pomenu čebel ter čebelarstva v domači pokrajini.

 

(Skupno 115 obiskov, današnjih obiskov 1)