V letošnjem šolskem letu smo udejanjili našo tiho željo, da uredimo prvi šolski eko vrt. Začeli smo razmišljati, kako bi prišli do vrtnega orodja. Prijavili smo se na MERKURJEV razpisani projekt »ZAVIHAJMO ROKAVE – ZA LEPŠO ŠOLO« in bili med srečnimi izbranci. Z doniranimi sredstvi smo si priskrbeli orodja, semena in ostale vrtne pripomočke, ki smo jih uporabili pri delu na vrtu. Letošnji vrt smo si uredili pri prijazni vaščanki, ki nam je odstopila manjši vrtiček. Veseli dobre rešitve smo zavihali rokave in vrt očistili, prekopali ter pognojili. Učenci so pri likovni umetnosti narisali svoje načrte ureditve našega vrta.

Z navdušenjem so sodelovali in se veselili vsake ure preživete na vrtu. Tam so aktivno spoznavali delo, ki je potrebno, da iz semen zraste nova rastline. S semeni Semenarne Ljubljana ter s semeni, ki so jih prinesli otroci, smo vrt hitro zapolnili z malimi gredicami. Ob delu nam je koristne napotke dajala tudi starejša soseda in še drugi vaščani, ki so se vključevali v dogajanje. Posajeno in posejano so otroci pridno zalivali in pleli. Obenem pa so pozorno opazovali razvoj vrtnin. Da je zelenjava dobro pognala, pa so ji učenci še zapeli.

Projekt smo zaključili z naravoslovnim dnevom »Vrt – zdrava prehrana«, ki smo ga izvedli v sredo, 13. 6. 2018. Da je bilo dogajanje še bolj slavnostno, smo medse povabili učence Centra za usposabljanje Elvira Vatovec Strunjan in Enote Divača s katerimi uspešno sodelujemo. Na dogodku so sodelovali učenci vsi učenci podružnične šole Senožeče ter 5. razreda centralne šole. Delo je potekalo v mešanih skupinah. Izvedli smo številne dejavnosti, ki so potekale kot aktivne delavnice v katere so se vključevali učenci. Da je delo potekalo brez zapletov, je s svojimi nasveti pripomogla tudi kuharica Nataša Mislej, ki je to živahno dopoldne preživela z nami.

Izvedli smo sledeče delavnice:

– nabiranje solate in njena priprava,

– peka kruha (gnetenje in oblikovanje štručk),

– priprava bezgovega in metinega sirupa ter stekleničenje,

– priprava domačih testenin (gnetenje, valjanje, rezanje),

– priprava zeliščne omlete in peka.

Po končanih delavnicah so učenci dobrote, ki so jih ustvarili tudi poskusili. Skupaj so pripravili pogrinjke in šolske mizice so se spremenile v skupno jedilnico. Ob jedeh smo se družili in pokramljali tudi o bližajočih počitnicah, ki se nam hitro bližajo. Za konec smo še zaplesali ob živahnih ritmih in se poslovili ter si zaželeli, da tako druženje ohranimo še v prihodnje.

Andreja Trobec, koordinatorica programa Ekošola

(Skupno 90 obiskov, današnjih obiskov 1)