Podružnična šola Vreme se je v letošnjem šolskem letu priključila projektu Teden vseživljenjskega učenja (TVU), ki tokrat poteka pod geslom »Slovenija učeča se dežela«. Projekt TVU je najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja v Sloveniji. Namen tega je opozoriti slovensko javnost na pomembnost učenja v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema.

Aktivnosti, v obliki delavnic, so na naši šoli potekale v tednu od 11. do 20. maja 2018. Namenjene so bile učencem, njihovim staršem in starim staršem.

Uvodno dejavnost Moč začimb v prehrani otrok je vodila Andrejka Cerkvenik iz Zeliščno – etnološke domačije Belajevi iz Kačič. Povedala je, da številni starši zaradi strahu in nepoznavanja jedem, namenjenim otrokom, skoraj ne upajo dodati začimb. Toda prav pri otrocih se lahko z začimbami naredi veliko dobrega in prepreči ali celo odpravi marsikatero težavo. S pozitivnimi učinki delovanja nekaterih začimb so bili udeleženci seznanjeni na delavnici, ki je potekala na šolskem vrtu. Učenci so bili pri delu aktivni in vrt obogatili z novimi sadikami različnih začimb.

Na delavnici Pravilen pristop do psov in skrb za domače živali so obiskovalci prisluhnili Manji Žiberna, ki je kot poznavalka nanizala veliko zanimivih informacij o pravilnem pristopu do psov, prisotne je seznanila  kako morajo pravilno skrbeti za svoje domače ljubljenčke in kaj storiti v primeru, ko se jim približa nepoznan pes. S svojo psičko Sajo je prikazala vaje poslušnosti. Tudi Maruša Jerič Bole je navdušila s svojo kraško ovčarko, ki jo je naučila zanimive trike in jih radi delita z drugimi. Otroci so imeli priložnost psički tudi pobožati in jima ponuditi priboljške.

Ker živimo v bližini Škocjanski jam, v katerih prebivajo tudi netopirji, smo medse povabili gospoda Tomaža Zormana iz Parka Škocjanskih jam, ki nam je pomagal izpeljati delavnico Izdelava netopirnic. Učenci so prisluhnili zanimivostim o netopirjih – njihovem prehranjevanju, življenjskem okolju, oglašanju, razmnoževanju… Na žalost imajo netopirji na voljo vedno manj zatočišč, zato je vsaka netopirnica kvalitetno narejena in primerno postavljena zelo dobrodošla. Učenci so  pod vodstvom gospoda Tomaža pričeli z izdelovanjem netopirnic. Kljub napornem delu so bili vztrajni in končni izdelki so jih navdušili. Netopirnice so odnesli domov in jih postavili na mesto, kjer bodo netopirjem nudile zatočišče.

V četrtek so v popoldanskem času potekale Ustvarjalne delavnice pod vodstvom učiteljice Katje Kovačič in Nuše Plut iz Zveze prijateljev mladine Sežana. Spretni prstki otrok so ustvarili zanimive izdelke, s katerimi bodo okrasili svoje domove. Pri delu so jim pomagali starši. Otroci so se ta dan razveselili tudi poslikave obraza.

Podružnično šolo Vreme so obiskali gostje iz Osrednje knjižnice Srečka Vilharja iz Kopra. Za učence šole so izvedli Pravljično urico, obiskala pa jih je tudi njihova maskota Rovka Črkolovka.  Odigrali so igrico z naslovom čarovnica Mica in severna zvezda. V pravljici so spoznali čarovnico Mico, ki se ji v glavi porodi zanimiva ideja. Med nočnim izletom po Mlečni cesti v torbo pospravi zvezdo severnico. Zdaj je samo njena! Na srečo njeno namero prepreči vrana Kra, ki Mici pomaga spoznati, da nekaterih stvari ne moremo imeti samo zase, saj so namenjene za dobro vseh ljudi.

Zahvaljujemo se vsem, ki so nam kakor koli pomagali pri izvedbi dejavnosti. Odzivi udeležencev so bili zelo pozitivni in želijo si še takšnih vsebin.

 

 

 

 

 

(Skupno 152 obiskov, današnjih obiskov 1)