Tradicionalna zdrava kosila na slovenskih osnovnih šolah postajajo tradicija. Naj spomnimo, da so tekmovanja v okviru projekta Kuhnapato v pripravi jedi prehranske dediščine posamezne slovenske regije, v lanskem šolskem letu nadgradile akcije v šolskih kuhinjah ali gospodinjskih učilnicah z namenom motivacije otrok k uporabi zdrave hrane, spreminjanja okusa in poznavanja vzrokov prehranjevanja ob določenem letnem času. Vse to nam omogoča Ministrstvo za zdravje in delovanje v okviru Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija ter letos generalni pokrovitelj Spar Slovenija.

Tokrat so otroci OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača ali skupina Punčke Maje in Čeljustnik z navodili učiteljice – mentorice Mirjam Trampuž in mojstrice kuhanja Ksenije Krajšek Mahorčič pripravili malico ali »kraško marendo« za svoje sošolce. Vzeli so iz okolja, dobesedno so nabrali sami, kar v teh dneh ponuja narava. Regrat, čemaž in divje šparglje so obogatili s kraško skuto in nekaterimi ostalimi lokalnimi dobrotami in kreirali jedi s koreninami med kulturno dediščino, vendar po zadnjih kulinaričnih zapovedih. S čutom za povezovanje in lastno okolico so navdih črpali tudi kot del Festivala Kraška gmajna – Divji okusi krasa, ki na omenjenem področju poteka prav sedaj, oz. od 12. 4. do 2. 5. 2018. Ponudba biosfernega območja Krasa in porečja reke Reke spodbujata k pestrim okusnim rezultatom, s katerimi se v zadnjem času navdušujejo in razvajajo tudi mladostniki, ki so še včeraj prisegali na »pice« in podobne jedi. Z veseljem do dela in odnosom do vzrokov prehranjevanja včasih so hiteli pripovedovati o izvoru odločitve za pripravo polnjenih krompirjev, ki so jih bili deležni kosci po prvi košnji in delavci, ki so uspešno obrezali trte. Da bi ohranili kar se da pristen okus, so vmešali kar surove divje šparglje in se seveda pred tem sami prepričali o veljavnosti trditve. Da bi malica vzbudila še več pozornosti so omamno mešanico skute in čemaža nabrizgali v lanene kornete in tako nahranili vse čute jedcev. No, lahko si predstavljate navdušenje vseh na malico povabljenih in zavidljive poglede vseh ostalih, saj je dišalo po vsej šoli.

V kratkem bomo tudi skupine Primorske lahko občudovali na ponovni skupni predstavitvi, kot epilogu priprave šolskih kosil. Tokrat bo tekmovalni nastop izveden za javnost 10.5.2018 v trgovskem centru Qlandia pred trgovino Interspar. Vabimo vas na degustacijo tradicionalnih dobrot osnovnošolcev in oddajo glasu za vam najljubšo jed.

Mirjam Trampuž in Anka Peljhan, vodja projekta

(Skupno 66 obiskov, današnjih obiskov 1)