V torek, 7. 3. 2017, so učenci 4. in 5. razreda iz Divače in Senožeč ter učenci od 1. do 5. razreda iz Vrem v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani spremljali koncert Simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije.

Na koncertu za mlade poslušalce z naslovom Hej, hoj muzikant postoj so prisluhnili ljudskim temam v slovenski simfonični glasbi. Zaigrali so  Slovensko rapsodijo Janija Goloba, Slovenske ljudske plese Alojza Srebotnjaka in Istraljo 2000 Alda Kumarja. Slovensko ljudsko glasbo je mladim poslušalcem predstavil povezovalec – igralec Žan Koprivnik. Scenarij za koncert je pripravila muzikologinja in literarna ustvarjalka Cvetka Bevc. Orkester Slovenske filharmonije je vodil dirigent Mitja Dragolič.

Na koncertu sta sodelovala tudi skladatelja Aldo Kumar in Jani Golob, ki sta mladim poslušalcem predstavila skladbe, ki so jim prisluhnili na koncertu. Povedala sta, zakaj sta v svoje skladbe vključevala elemente ljudske glasbe.

Po koncertu so divaški učenci v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma prisostvovali pogovoru s skladateljema in izvedeli veliko zanimivosti o njunem življenju in delu.

Danila Grželj

 

(Skupno 67 obiskov, današnjih obiskov 1)