Učenci prvih razredov so pri urah slovenščine spoznavali pravljico Kdo bo naredil Vidku srajčico. V pravljici so srečevali različne živali, ki pomagajo prijaznemu dečku Vidku narediti blago za novo srajčico. Kako pa priti od volne pa do prelepe nove oblekice, so prvošolcem pomagali razumeti uslužbenci in varovanci VDC-ja iz Divače.

Prvošolce so prijazno sprejeli v svojih prostorih, kjer jim je ga. Tanja Mržek predstavila varovance in uslužbence VDC-ja. Otroci so skozi pogovor izmenjali mnenja in ugotavljali, kako pomembno je, da se medsebojno sprejemamo in si pomagamo.

Po prijaznem sprejemu, ko so se otroci okrepčali ob sladkih piškotkih in odličnem čaju, je sledilo pravo tkalsko delo. V delavnicah so varovanci in uslužbenke otroke popeljali v skrivnostni svet niti, statev in blaga. Spoznali so postopek, kako iz niti s pomočjo statev stkemo blago. Na malih statvah so učenci poizkusili tkati. Spoznali so, da z vztrajnim delom iz posamezne niti nastane kos blaga iz katerega si lahko izdelajo različne stvari. Na razstavi so videli izdelke, ko jih izdelujejo v VDC-ju. Med temi izdelki je bila tudi srajčica, katere bi bil tudi mali Videk iz pravljice zelo vesel.

Tudi prvošolci so si iz blaga, ki so ga stkali v VDC-ju, izdelali knjižna kazala, ki jih bodo uporabljaji pri branju knjig. Prav knjige pa tkejo nove vezi med divaškimi učenci in varovanci VDC-ja. Prvošolci so se letos prvič srečali z z varovanci VDC-ja , ko so obiskali otvoritev razstave njihovih likovnih del, ki so bila izdana v knjigi Kako je nastala Škocjanska jama.

V mrzli zimi pa nas je ponovno povezal pravljični junak Videk, ki je s svojo dobrosrčnostjo v pravljici pridobil naklonjenost živalic. S svojo dobroto se je dotaknil tudi mladih bralcev, ki so spoznali, kako pomembna je prijaznost, ljubeznivost in odprtost do drugih. Vse te vrline, ki bogatijo medčloveške odnose so bile prisotne na toplem srečanju v VDC-ju.

 

Učiteljice Barbara, Nela, Tatjana

(Skupno 187 obiskov, današnjih obiskov 1)