November je mednarodni mesec boja proti odvisnosti in je posvečen osveščanju javnosti o problematiki odvisnosti. Odvisnosti je veliko vrst, vse od prepovedanih drog, kajenja, alkoholizma, hrane, interneta, računalniških iger, iger na srečo, vsem pa je skupno to, da se jih težko odvadimo.

Tudi na naši šoli smo v sodelovanju z Občino Divača in Zavodom Pelikan-Karitas že osmič zapored uspešno izpeljali akcijo, ki letos potekajo pod geslom Z glasbo in gibanjem proti odvisnosti in je namenjena osveščanju učencev o razvadah, ki nas kaj hitro pripeljejo v različne oblike odvisnosti. Akcijo že vsa leta uspešno načrtujejo in vodijo: predstavnica občine Divača Nataša Macarol, pomočnica ravnateljice Nives Skuk in športni novinar Ervin Čurlić.

Četrtkova prireditev. ki jo je vodil Ervin Čurlić, je bila namenjena učencem od 6. do 9. razreda in je potekala v šolski telovadnici. Gostje prireditve so bili devetošolci OŠ Podčetrtek, njihov ravnatelj Darko Pepevnik, župan Podčetrtka Peter Misija, naša županja Alenka Štrucl Dovgan, ki so zbrane tudi pozdravili in nagovorili, svetnik Dobrivoj Subič ter vrhunska športnika – gorska kolesarka Tanja Žakelj in košarkar Goran Jagodnik. V športno glasbenem kvizu in štafetnih tekmovanjih   so se pomerili učenci obeh šol. V ekipah so z učenci sodelovali tudi oba župana Peter Misija in Alenka Štrucl Dovgan, oba ravnatelja Damijana Gustinčič in Darko Pepelvnik ter športnika Goran In Tanja, ki sta učencem spregovorila o svoji športni poti, dosežkih, odrekanjih, vzponih in padcih.

Po končani prireditvi so si gostje iz Podčetrtka ogledali še Divaško jamo in komuno v Vremah, kjer so fantje spregovorili o svojih življenjskih zgodbah, ki so jih pahnile na rob propada.

Učenci od 1. do 5. razreda centralne šole ter obeh podružnic pa so se v mesecu novembru nekoliko bolj posvetili aktivni izrabi prostega časa, ukvarjanju s športom, obisku različnih kulturnih ustanov…, namesto posedanja pred računalnikom in televizorjem. Tako so si v petek, 13. 11. 2015, v Kosovelovem domu v Sežani ogledali glasbeno pravljico Peter in volk.

V okviru omenjene akcije sta razpisana še likovni in literarni natečaj, ki pa bosta potekala vse do meseca februarja. Priznanja in nagrade za najboljša likovna in literarna dela bodo podeljena v mesecu marcu na prireditvi ob dnevu šole.

Nives Skuk

 

(Skupno 159 obiskov, današnjih obiskov 1)