V prvih razredih centralne šole smo 17. 3  in 24. 3. 2021 izvedli naravoslovni dan. Poimenovali smo ga EKO DAN. Organizirane dejavnosti so učence spodbujale k razmišljanju o pomenu čistega okolja za naše zdravje in dobro počutje.

V povezavi s programom Ekošola, katere del tega je tudi naša šola, smo z učenci zbirali odpadno kartonsko embalažo za mleko in sokove. V okviru projekta Eko-paket so se učenci aktivno preizkusili s pravilnim ravnanjem s tovrstno embalažo po uporabi. Ugotovili so, da pravilno zlaganje pripomore k bolj učinkovitejšemu zbiranju, saj tako zložena embalaža zavzame manj prostora v zabojnikih. Spoznali so pomen zbiranja odpadne embalaže za kasnejše recikliranje in ponovno uporabo za izdelavo novih izdelkov.

V 1. a razredu so učenci iz tetrapak embalaže oblikovali živalsko figurico. Spoznali so slovensko avtohtono pasmo cikastega goveda. Pred delom so si ogledali zanimiv poučen videoposnetek s kmetije. Veliko pozornosti so namenili zunanjemu izgledu te pasme goveda. Izdelane figurice so učenci uporabili pri igri in jih tudi postavili na našo zelenico pred učilnico, ki  je tako postala njihov pašnik. Dan smo zaključili s čistilno akcijo »Očistimo okolico naše šole«. Pobrane odpadke so učenci pravilno ločili v zabojnike na ekološkem otoku. Učenci so s svojo zavzetostjo pokazali, da lahko na ta način s svojim pozitivnim ravnanjem vplivajo na to, da ohranijo skupno okolje čisto in zdravo.

V 1. b razredu smo se odločili za izdelavo rakete. Idejo za nastali likovni izdelek smo dobili  ob branju zgodbe »Kdo je Nino«. Zgodba govori o dečku, ki se večkrat spremeni v vesoljskega potnika in odleti v vesolje. Tudi otroci so si zaželeli takšne rakete, da bi lahko šli vanjo in se z njo igrali.  Po skupinah so opravili  različne naloge, kot so: barvanje, priprava tetrapakov za lepljenje, obloga zunanjosti in ureditev notranjosti rakete. Prišli so do spoznanja, da lahko iz odpadnega in neuporabnega izdelajo uporabno stvar, v našem primeru  igračo, s katero se dnevno igrajo.

Andreja Trobec in Martina Križman Tavčar

(Skupno 818 obiskov, današnjih obiskov 1)