Poklicna odločitev je za najstnike težka, a nadvse pomembna. Zaradi trenutno veljavnih omejitev so devetošolci prikrajšani za mnoge dejavnosti, ki bi se v tem času na temo karierne orientacije odvijale. Skupaj z razredniki smo se zato odločili, da izkoristimo možnost videokonferenc in poklicno orientacijo izvajamo “v živo” preko Zooma.

Individualna svetovanja tako neprekinjeno potekajo po vnaprej dogovorjenih terminih, poleg tega svetovalni delavki sodelujeta na razrednih urah. Odprli sta učilnico svetovalne službe na daljavo, kjer najdejo učenci in starši koristne nasvete za učenje na daljavo, v učilnici pa so objavljene informacije v zvezi z vpisom v srednje šole in izbiro ustreznega programa.

Novost karierne orientacije v času zaprtje šol so tematski večeri z naslovom Četrtkovi poklicni večeri na Zoomu. Delavnice in srečanja s predstavniki srednjih šol, dijaki in zanimivimi posamezniki, ki bodo predstavili svoje poklicne poti,  potekajo ob četrtkih zvečer, med 18.00 in 19.00 uro.  Nanje so vabljeni osmošolci, devetošolci in njihovi starši. Zaželeno je aktivno sodelovanje vseh prisotnih.

2. in 3. 12. 2020 je potekalo prvo srečanje v izvedbi Kariernega središča Ljudske univerze Koper, za vsak oddelek 9. razreda posebej. Strokovna delavca, Tina Mržek, soc. pedag. in Marko Posavčević, mag. biopsih., sta izvedla uro in pol dolgo delavnico z naslovom Ali vem, kdo sem in kaj bom postal, ko bom velik. Učenci so zgledno sodelovali na obeh delavnicah, razmišljali so o tem, kaj v življenju že znajo početi, katera so njihova močna področja in katere kompetence so pomembne za posamezen poklic ter kako se napiše učinkovit življenjepis.

Na 2. četrtkov večeru, 10. 12. 2020, se bo predstavil Šolski center Srečka Kosovela Sežana. Teden kasneje, v četrtek, 17. 12. 2020, pa bo sledila predstavitev Srednje šole Izola in Srednje gozdarske in lesne šole Postojna.

Po božično-novoletnih praznikih načrtujemo srečanja še z nekaterimi drugimi srednjimi šolami, ki so se našemu vabilu odzvale, veselimo pa se tudi večera, na katerem se bomo pogovarjali z bivšimi učenci OŠ Divača, sedaj dijaki različnih srednjih šol. Predstavili nam bodo svoje izkušnje s področja šolanja, bivanja v dijaških domovih, učenja na daljavo…

Tanja Trebec Benedejčič, svetovalna delavka

(Skupno 185 obiskov, današnjih obiskov 1)