VSESLOVENSKI DAN HABITATA 2020: ARHITEKTURA ZA VSAKOGAR je bila tema letošnjega natečaja za osnovnošolce, ki se je zaključil med 5. in 9. oktobrom 2020 in ki ga je v okviru Meseca prostora organiziral Center arhitekture Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodom RS za šolstvo. O Centru arhitekture smo v prispevku vezanim na tehnični dan z naslovom Igriva arhitektura na podružnični šoli v Senožečah že veliko zapisali, danes pa vam sporočamo res veselo novico.

Učenci podružnične šole Senožeče smo se odzvali povabilu na natečaj in danes za svoje delo v kategoriji 1. triada prejeli 1. NAGRADO.

Komisija v sestavi: Tomaž Ebenšpanger, univ. dipl. inž. arh. (Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru), mag. Natalija Kocjančič, svetovalka za likovno umetnost Zavoda RS za šolstvo, višja svetovalka Jelena Torbica (Ministrstvo za okolje in prostor RS) in dr. Vesna Kamin Kajfež (Center arhitekture Slovenije) je pri izboru upoštevala izvirnost rešitev, domišljijo, tematsko ustreznost in kakovost tehnične izvedbe ter med vsemI prispelimi izdelki izbrala prav senožeški cikel predstavljene senožeške mitnice in Škrateljnove hiše.

Oba arhitekturna objekta so učenci pod mentorstvom učiteljic Tine Babuder in Nataše Adam predstavili v sliki in besedi. Poglobljeno so razmišljali in se spraševali o dostopnosti obeh za gibalno ovirane, slabovidne, mamice z vozički in ostale ranljive skupine. Razmišljali so tudi o tem, kakšen je namen obeh objektov in kako se je njuna funkcija skozi čas spreminjala.  Vse skupaj je komisijo prepričalo, da si učenci zaslužijo nagrado, mentorici pa sva na svoje učence ponosni in jima izrekava iskrene čestitke. Sedaj pa samo še čakava ustrezno obdobje, da učence na povabilo organizatorja natečaja popeljeva na odkrivanje še neznanih zanimivosti glavnega mesta in na obisk predsedniške palače, kot je bilo v razpisu natečaja zapisano.

Nataša Adam

(Skupno 251 obiskov, današnjih obiskov 1)