Danes, v ponedeljek, 12.10. so imeli učenci podružnične šole Vreme kulturni dan.

Najprej so učence povedali, katere kulturne znamenitosti imamo v Vremski dolini. Nato so si ogledali power pointovo predstavitev o življenju in delu Bogomirja Magajne. Po malici so se z domačinko Mirjam Frankovič Franetič sprehodili po bližnji okolici in si ogledali kulturne znamenitosti.

Ogledali so si cerkev sv. Lovrenca okrog katere je bilo nekoč pokopališče ter protiturški tabor. Še sedaj se ta kraj imenuje ” Na Taboru”. Včasih je glavna cesta vodila skozi vas in trgovci ter potniki so se  v vasi velikokrat ustavljali ter se zadrževali v številnih vaških gostilnah, o katerih danes ni več sledu. Iz tistih časov pa je še vedno ohranjen znamenit »Makslnov« portal na Deklevovi hiši.

Nedaleč stran od vasi, na robu Vremskega polja, stoji župnijska cerkev Marijinega Vnebovzetja, ob njej pa je ustanova »Skupnost Srečanje«, kjer se zdravijo odvisniki od drog.

Famlje so poznane kot rudarska vas,  saj je tu izkopavanje črnega premoga potekalo vse od francoskih časov naprej. Leta 1964 je rudarska dejavnost zamrla,  za njo pa so ostali številni rudniški objekti, predmeti in številne zgodbe. Domačinka Mirjam Frankovič Franetič je učencem razkazala obnovljeno Dvorano rudnik Vreme.

Zahvaljujemo se Mirjam za zanimiv in poučen pregled kulturnih znamenitosti Vremske doline.

(Skupno 234 obiskov, današnjih obiskov 1)
 

Oznake: , , ,