V letošnjem šolskem letu 2019/2020 se je OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača pridružila mednarodnemu projektu Krokus v sodelovanju z društvom Sinagoga Maribor. V jeseni smo z Irske dobili čebulice rumenih žafranov (krokusov). Le te podarja združenje HETI (Holocaust Education Trust Ireland), ki mladim in šolarjem, starim 11 let in več, podarja čebulice rumenih krokusov. Mladi vrtnarji so pod budnim očesom učiteljice Martine Vrabec v oktobru čebulice posadili na šolskem vrtu.

Zakaj rumeni žafrani?  Rumena barva je barva Davidove zvezde, ki so jo morali Judje nositi v času nacistične Nemčije. Žafrani so budilci pomladi in novega rojstva, hkrati opominjajo na grozote holokavsta in genocida med drugo svetovno vojno. Cvetijo konec januarja, kar sovpada z svetovnim dnem spomina na žrtve holokavsta, ki je 27. januarja. Na ta dan je namreč Rdeča armada leta 1945 vkorakala v največjo »tovarno smrti«, koncentracijsko taborišče Auschwitz na Poljskem, in se soočila z grozotami nacističnega uničevalnega aparata.

Ob obeležitvi svetovnega dneva spomina na žrtve holokavsta se spominjamo vseh žrtev genocida in terorja v času druge svetovne vojne.

Na OŠ Divača smo izvedli spominsko uro, ki sta jo pripravila učenca 9. b razreda Tristan Zrnec in David Stepančič. Učenci predmetne stopnje so prisluhnili spominskim uram o holokavstu, učenci razredne stopnje so pri urah podaljšanega bivanja risali rumene žafrane in jih razobesili v večnamenskem prostoru.

Rumeni žafrani so pričeli kliti v zadnjih dneh februarja in v mesecu marcu in vnesli pomlad na šolski vrt.

Lucija Prihavec Mahorčič

(Skupno 572 obiskov, današnjih obiskov 1)