»Besede v pesmih in zgodbah so hrana.

Niso hrana za telo, nihče si z njimi ne bo napolnil želodca.

So hrana za duha in dušo, « je zapisal Peter  Svetina.

2. aprila smo obeleževali mednarodni dan knjig za otroke in mladino, ki ga je razglasila mednarodna zveza za mladinsko književnost IBBY. Poznamo ga tudi kot svetovni dan pravljic. Na ta dan se je namreč leta 1805 rodil danski pravljičar Hans Christian Andersen, ki ga pozna skoraj vsak otrok. Ta dan opozarja na pomen kakovostne mladinske književnosti in nujnost branja.

Vsako leto ob tem namenu druga nacionalna zveza pripravi plakat in poslanico. Poslanico za letošnje leto je napisal Peter Svetina:  Lakota po besedah. Plakat pa je  ilustriral in oblikoval Damijan Stepančič, ki živi v Senožečah.

Pisatelj Peter Svetina in ilustrator Damijan Stepančič sta naša vrhunska ustvarjalca, spoštovana med strokovno publiko in zelo priljubljena med mladimi in odraslimi bralci. Oba sta tudi nominiranca za Andersenovo nagrado 2020. Obema ustvarjalcema želimo veliko sreče.

Z učenci 5. razredov iz Divače in Senožeč smo se spomnili 2. aprila in ga obeležili s pravljico H. C. Andersena . Prav tako smo pobrskali po domači in virtualni knjižnici, se spomnili Andersenovih pravljic in si ogledali Stepančičeva dela.

 

Ilustrator Damijan Stepančič pa ima za vse nas posebno sporočilo.

Ob mednarodnem dnevu knjige

 

Pripravili: Petra Fabjan in Mirjam Trampuž

(Skupno 135 obiskov, današnjih obiskov 1)