Učenci in učenke sedanjega 5. a razreda so v lanskem letu pod mentorstvom fotografinje Jožice Zafred na likovni delavnici spoznavali dela slikarja Stojana Zafreda in fotografinje Jožice Zafred.

Z opazovanjem slikarjevih del  so pod mentorstvom Jožice spoznavali vrednost naravne in kulturne dediščine in prenašali svoja videnja s suhimi barvicami na papir. Igrali so se z barvami in se preizkusili tudi v slikanju z usti. Nastala so edinstvena poustvarjalna dela (maske), ki  ob Stojanovih slikah in Jožičinih fotografijah v februarju in marcu 2020, krasita prostore Občine Divača.

Dipl. umet. zgod. in likovna kritičarka Polona Škodič je ob ogledu poustvarjalnih del učencev povedala: »Čar razstave je v njeni večplastni vsebini tako v vsaki posamezni risbi kot v celoti. Sporoča nam, kako so te pustne šeme – še iz tistih starih časov, videti v očeh mladih danes in kako doživljajo zgodbe naše etnološke zapuščine. Pomembno je, da bodo mlade generacije ustvarjalne in da bodo znale še naprej ohranjati vez preteklosti s sedanjostjo.«

Vabljeni na ogled razstave. Fotografije so nastale ob otvoritvi razstave 10. 2. 2020 in so last fotografinje Jožice Zafred.

Na naslednji povezavi si lahko ogledate prispevek Radia Koper, ki ga je pripravila novinarka Vesna Potočar Godnič.

Lidija Uršič

(Skupno 290 obiskov, današnjih obiskov 1)