1. dan, petek, 10. januar 2020

Pozdravljeni!

Še zadnjikrat se javljamo, vendar iz domačih logov.

Zadnji dan bivanja v Planici smo začeli z budnico, s harmoniko in Golico. Hitro smo pospravili sobe, zložili v potovalke in odšli na zajtrk.

Nestrpno smo pričakovali dopoldansko tekmo v veleslalomu. Še zadnjič smo se peljali v Kranjsko Goro in si najprej privoščili dopoldansko sproščeno smučanje po strminah, nato pa tekmo v veleslalomu na progi Mojca. Prav vsi učenci smo tekmovali  v veleslalomu, uspešno prišli skozi cilj in sicer po skupinah,  v katerih smo urili petdnevno znanje alpskega smučanja.   Naj vam zaupamo rezultate  prvih treh v vsaki skupini (ostale rezultate ima shranjene učiteljica Mirjam):

Skupina 1 (učitelj Matija):

  1. Elmin
  2. Tijana
  3. Eneja

Skupina 1 a (učitelj Grega, učiteljica Anita):

  1. Nejc K. K.
  2. Tatijana
  3. Tara

Skupina 2 (učiteljica Tanja):

  1. Emina
  2. Taida
  3. Benjamin

Skupina 3 (učitelj Danijel):

  1. Miha
  2. Blaž
  3. Jaka

Skupina 4 (učiteljica Anja):

  1. Neža
  2. Mark
  3. Matija K.

Skupina 5 (učitelj Miha):

  1. Lan
  2. Jakob
  3. Tomaž

Čestitke vsem. Za postavitev, merjenje in dobro urejeno progo so poskrbeli v smučarski šoli Intersport Bernik iz Kranjske Gore, za kar se jim zahvaljujemo.

Po kosilu smo vsi prejeli zasluženo priznanje za uspešno opravljen smučarski tečaj in priznanja za tekmo v veleslalomu.

Čez cel teden smo tudi ocenjevali sobe. Moram povedati, da tako urejenih in pospravljenih sob v zimski šoli v naravi še ni bilo. Rezultati so bili zelo izenačeni. Vendar, najboljši sta bili soba Boža Jemca, številka 22 in soba Francija Petka, števila 12. Čestitke.

Predenj smo se podali na pot proti Divači, smo si ogledali Nordijski center Planica. V osrednjem objektu, ki predstavlja središče tekaškega in skakalnega dela centra, je razgledna ploščad, planiški muzej in vetrovnikPoleg zunanjih tekaških prog v zimskem času, lahko obiskovalci željni teka na smučeh tečejo tudi poleti na pokritem notranjem tekaškem poligonu

Vsake lepe stvari je enkrat konec in tudi letošnje zimske šole v naravi.

Uživali smo, se imeli lepo, bili smo dobre volje in nasmejani, naučili smo se veliko novih stvari ter pridobili izkušnje iz različnih zimskih športov.

In dragi starši, lahko ste ponosni na svoje otroke, kajti z učitelji Danijelom, Anjo, Emilom in Mirjam smo ponosni na  vaše otroke, naše učence, ki so s svojim trudom bili aktivni in zanimanjem prisluhnili vsem dejavnostim v letošnji šoli v naravi.

In če smo iskreni, bi z veseljem ostali še kakšen dan v dolini pod Poncami.

Hvala vsem, ki ste spremljali naše javljanje v živo iz Planice.

 

 

 

  1. dan, četrtek, 9. januar 2020

Še zadnji dan se javljamo iz prečudovite Planice.

Prebudili smo se v jasno jutro. Modrina neba nas razvaja že cel teden, tako da je že malo kičasto.

Dobro smo se razmigali v telovadnici in se podali na kranjskogorska smučišča. Naj vam povemo dragi starši, da so vaši otroci zelo pridni, vztrajni, ustvarjalni in navdušeni. Učitelji smo nanje zelo ponosni.

Po kosilu smo se odpravili na pohod do Podkorena, na ogled naravnega rezervata – mokrišča Zelenci, kjer izvira Sava Dolinka. V tem naravnem rezervatu je našlo dom veliko zanimivih rastlinskih vrst, tudi mesojede rosike, med živalskimi pa so bogato zastopane dvoživke in ptiči gnezdilci. Leži na severnem robu Triglavskega narodnega parka, na jugu jih oklepa z gozdom poraščeni Vitranc, na severu pa prav tako poraščene Karavanke. Na skrajnem zahodnem delu močvirja je smaragdno zeleno jezero, iz katerega vrejo številni izredno čisti in hladni izviri, ki daje vodi značilno modrozeleno barvo. Prav zaradi barve je jezero z močvirjem dobilo ime Zelenci.

Zvečer nas je čakalo novo presenečenje, saj je učitelj Matija v prejšnji službi krotil leve in žongliral s tortami. Ker je v novi službi nadvse dobre volje, nam je zaupal kar nekaj cirkuških skrivnosti; nas naučil žonglirati z eno, dvema in tremi žogicami, z ruticami, kiji, obroči, poigravali smo se diablom, premetavali flower sticks, vrteli poi in ravnotežje lovili na monociklu. Ker smo bili tako zavzeti s cirkuškimi aktivnostmi, nismo niti opazili, da sta se nam v telovadnici pridružila

Kot vedno je zadnji večer pred odhodom najbolj zabaven. Videli smo veliko izvirnih točk: pevsko, plesno-akrobatsko, izvedbo moderne Rdeče kapice, skeče, vedno izvirne vice in kot se spodobi predstavitev sob se je zaključila s frajtonarico in venčkom slovenskih narodnih pod spretnimi prsti našega Nejca Pipana. Zabavali smo se ob glasbi, skupaj zapeli in zaplesali. Bilo je noro.

Pošteno smo se nasmejali in zadovoljni odpravili na nočni počitek. Kot pravi športniki smo hitro zaspali.

Naše podaljšane »počitnice« se iztekajo in  to je naše zadnje javljanje iz Planice.

Slišimo se iz domačih logov.

Lahko noč.

 

 

 

  1. dan, sreda, 8. januar 2020

Zopet se oglašamo iz Planice.

Težko je bilo vstati ob 7. uri. Verjamete? No, mi smo zelo delavni in marljivi zato smo dan začeli z aktivno  jutranjo telovadbo in se popolnoma zbudili. V dopoldanskem času smo se tudi danes urili in nadgrajevali v tehnikah alpskega smučanja na smučišču v Kranjski Gori. Najboljši so bili že na zahtevni progi Dolenčev rut. Nekaj znanja nam še manjka, vendar je naše znanje v smučanju vsak dan boljše, opazen je izrazit napredek pri vseh. Po strminah smo zelo korajžni.

Modrina neba in topli sončni žarki nas že pošteno razvajajo, tako, da je smučanje postalo še bolj zabavno in mikavno.

Po kosilu sta se skupini zamenjali, tako da se je je prva skupina spopadla s tekom na smučeh na poligonu v Planici, druga pa je odšla na vrh velikanke. Oboji so se odlično odrezali.

Tudi na domače, prijatelje in znance nismo pozabili. Z veseljem smo jim napisali pozdrave s čudovite Planice. Da pa ne pozabimo angleščine, so se pomerili v reševanju križanke.

Sledila je večerja in po večerji smo si ogledali film o teptalcih snega na velikanki in o zgodovini smučarskih poletih v Planici v sobi Planiških velikanov.

Naj bo to za danes vse.  Lahko noč do  jutri.

 

 

 

 

  1. dan, torek, 7. januar 2020

Pa smo zopet skupaj. Ura je 7.

Vreme: jasno

Temperatura zraka: – 9°C

Veter: 3 km/h, Z

Tlak: 1026 hPa

Ja, ne boste verjeli, tudi na zgornje podatke smo vsak dan zelo pozorni.

Da pa smo se popolnoma zbudili, smo se najprej razgibali pri jutranji telovadbi. Naš današnji dan je bil pester. Takoj po zajtrku smo se kot pravi smučarji odpeljali na smučišče v mondeno Kranjsko Goro, kjer smo se preizkusili po strminah vseh »Mojc in Kekcev«.  »Kar dobro nam je danes šlo. Na vrh smučine smo se samostojno odpeljali s krožci in štiri sedežnico, nato pa se z velikimi zavoji pogumno spustili po bregu navzdol.«

Ker nas je veliko, so se popoldanske dejavnosti začele v dveh skupinah: prva skupina je se je povzpela po stopnicah na vrh največje letalnice na svetu, leta 2015 prenovljene letalnice bratov Gorišek (240 metrov). Uganete koliko stopnic je bilo potrebno premagati do vrha? Naj vam zaupamo, da jih je bilo 1191. Na vrhu smo si ogledali tudi leseni objekt, v katerem se svetovni orli pripravljajo in koncentrirajo na svoj polet. Da pa se nismo vračali po isti poti, smo »skočili« čez greben do obnovljene Bloudkove skakalnice in se ob njej spuščali v dolino. Čeprav smo bili malo utrujeni, navdušenja nismo skrivali. Uspelo nam je.

Druga skupina pa se je pomirila v novi dogodivščini, teku na smučeh. Učiteljica Tanja in učitelj Tomaž sta nas  najprej poučila, kašno opremo mora imeti posameznik za tek na smučeh (čevlje, smuči in palice), kasneje pa sta jo nam razdelila. Odpravili smo se na bližnjo urejeno vadbeno progo in se preizkusili v teku na smučeh. Nekateri so bili bolj, drugi manj navdušeni nad to disciplino. Vseeno smo se zabavali, se nasmejali in se lepo imeli. Priznati moramo, da ta zimska disciplina ni enostaven šport, vendar zelo zabaven in zdrav.

V sredo se bosta v popoldanskem času (po kosilu) skupini zamenjali pri obeh aktivnostih.

Pred večerjo smo razgibali naše možganske z angleščino in matematiko.

Ker smučar ne sme na smučišče brez znanja FIS pravil, smo se po večerji seznanili z njimi ter se pomerili v športnih aktivnostih v telovadnici.

Imamo se zelo lepo, smo nasmejani in uživamo v sproščenem vzdušju.

Iz doline pod Poncami bo to za danes vse.

Lahko noč do  jutri.

 

 

 

 

 

  1. dan, ponedeljek, 6. januar 2020

Danes, 6. januarja, smo se z učenci šestih razredov in s štirimi spremljevalci Mirjam Trampuž, Emilom Velikanje, Danijelom Malnarjem in z učiteljico smučanja Anjo Ferfila, podali na preživljanje petih dni zimske šole v naravi v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti  Planica z namenom učenja in izpopolnjevanja tehnik alpskega smučanja ter spoznavanja vseh lepot v dolini. V dolini pod Poncami nas je pričakal sneg.  Takoj, ko smo se namestili v sobe, se seznanili z domskimi pravili in pojedli okusno kosilo, smo začeli z dejavnostmi na snegu.

Vsi učenci z učitelji smučanja, Tanjo, Tomažem, Mihom, Gregom, Danijelom in Anjo, smo odšli v mondeno Kranjsko Goro, kjer so učitelji preverili naše smučarsko znanje, jih razdelili v šest skupin, dve skupini smučarjev nadaljevalcev, kjer smo izpolnjevali svoje znanje in štiri skupine začetnikov, ki smo  pričeli z učenjem alpskega smučanja.

Pred večerjo smo zgledno in natančno uredili svoje začasno bivališče. Bili smo ponosni, ker nas je učiteljica,ki je ocenjevala sobe, pohvalila.

Dan smo zaključili z nočnim pohodom proti Tamarju.

Utrujeni od poti in vseh dogodivščinah prvega dne, smo popadali v svoje postelje ter hitro zaspali.

Polni novih znanj nestrpno pričakujemo jutrišnji dan.

Pa naj bo za prvi dan dovolj.

V jutrišnjem javljanju pa … , naj ostane skrivnost.

Lahko noč!

 

(Skupno 1.479 obiskov, današnjih obiskov 1)