Učenci obeh petih razredov divaške osnovne šole dr. Bogomirja Magajne in četrtošolci s podružnice Senožeč z mentorji, so se v okviru dejavnosti mreže šol Parka Škocjanske jame, katere del so, odzvali vabilu Zavoda za gozdove, OE Sežana za pogozdovanje.

V okviru naravoslovnega dneva, ter pod strokovnim vodstvom revirnega gozdarja Marjana Tomažiča, so se učenci zelo dobro  opremljeni, z motikami, podali na teren v Jelenje nad vasico Laže pri Senožečah. Gozdar je učencem povedal, da so bili gozdovi v začetku februarja 2014 v ledenem oklepu, žled je drevesa polomil in kasneje je iglavce napadel še lubadar, zato so bili primorani gozd počistiti oziroma očistiti. Dodal je še, da bodo učenci posadili mlade sadike bukev, ki so bile vzgojene v drevesnici in s tem ustvarili nov gozd.

Pokazal jim je, kako posaditi mlade sadike bukve. Ob lesenem količku je potrebno z  motiko skopati jamico, globine najmanj 20 centimetrov in vanjo zakopati korenine ter jih dobro pokriti z zemljo. Učenci so se porazdelili v dvojice, s seboj so od doma prinesli motike, se  razkropili po terenu in z navdušenjem  začeli s pogozdovanjem.

Učenci bodo lahko v  prihodnjih letih ugotovili, kaj so posadili, saj bodo mlada drevesa zrasla visoko.

Za učence je bila to velika življenjska izkušnja

 

(Skupno 177 obiskov, današnjih obiskov 1)