Recikliranje sveč se mogoče sliši čudno ampak tudi to je mogoče. Približuje se prvi november, dan mrtvih, zato je dobro vedeti, da so sveče velik onesnaževalec okolja. Pokopališča so, sploh med tem praznikom, preobremenjena z odpadnimi svečami. Ena tona sveč obremeni okolje s 330 kilogrami plastike, 10 kilogrami kovin, 10 kilogrami baterij in 160 kilogrami nečistoč ter ostalih materialov. Prav zaradi teh zaskrbljujočih podatkov je dobro izbirati drugačne alternative svečam, če pa že izbirate navadne sveče poskrbite, da po uporabi romajo v pravi zabojnik, ločeno od drugih odpadkov in nečistoč.

Prav zaradi te problematike, smo s 4. in 5. razredom sklenili, da si bomo svečo za prihajajoč praznik izdelali kar sami. Zbrali smo stekleno odpadno embalažo in jo jesensko okrasili. Cel mesec smo zbirali tudi star, odpadni vosek, ki ostaja v vsakem gospodinjstvu. Namesto, da je romal v koš, je romal v naš lonec. Učenci so uživali v skupinskem delu. Prva skupina je krasila stekleno embalažo, druga skupina je poskrbela, da se je odpadni vosek očistil in razrezal, tretja skupina pa je vezala in pritrjevala sten. Vosek se nam je na visoki temperaturi stopil in previdno smo ga vlili v kozarce.

Pod okriljem projekta Ekošola, želimo osvestiti tudi vse ostale, da lahko z izbiro drugačnih alternativ svečam, prispevamo k čistejšem okolju.

Petra Fabjan

(Skupno 213 obiskov, današnjih obiskov 1)