V petek, 4. 10. 2019, so se osmošolci podali na celodnevno ekskurzijo v Vitanje in Celje.

Prvi postanek so imeli v Vitanju, kjer so obiskali Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga. Stavba, ki obiskovalce navduši že s svojo zunanjostjo, v sebi skriva izjemno zanimive stvari. Učenci so si v konferenčni dvorani centra najprej pogledali kratek film o zgodovini raketnih podvigov s poudarkom na odkritjih angleškega fizika Isaca Newtona, ki je med drugim zapisal zakon o vzajemnem učinku ali zakon o akciji in reakciji. Na njem je temeljilo tudi delovanje »vesoljskega plovila na zračni pogon«, ki so ga izdelali učenci v parih. Vozila so na koncu še preizkusili na »poletu skozi vesolje«, s katerim so si najboljši prislužili sladko nagrado – čokoladico Mars.

Delavnici je sladil ogled stalnih razstav, v okviru katerih so imeli učenci priložnost spoznati življenje in delo žal še vedno precej neznanega slovenskega pionirja vesoljskih znanosti Hermana Potočnika Noordunga, posebnosti vsakdanjika na mednarodni vesoljski postaji, slovenska podjetja, ki so del svetovne vesoljske industrije …

Popoldan so preživeli v družbi prijazne vodičke, ki jih je popeljala po ulicah celjskega starega mestnega jedra in jim na sprehodu predstavila zanimive zgradbe ter ključne dogodke, ki so zaznamovali zgodovino tega starodavnega mesta.

Za zaključek so se povzpeli na ogled domovanja znamenite rodbine grofov Celjskih. S Starega gradu Celje so si privoščili še krasen pogled na celotno Celjsko kotlino.

(Skupno 142 obiskov, današnjih obiskov 1)