Dvajset mladih planincev, učencev osnovne šole Divača, Dutovlje in Komen, je skupaj s spremljevalci sončen in vroč konec tedna preživelo na tridnevnem mladinskem planinskem taboru v organizaciji PD Sežana na Rudnem polju na Pokljuki.

V petek, 28. junija, smo se zgodaj zjutraj z vlakom odpravili iz Sežane in Dutovelj do Bohinjske Bistrice, od tam pa z avtobusom na Rudno polje, kjer smo se nastanili v prostorih vojašnice ter se temeljito pripravili na turo. Vsak udeleženec je imel na turi eno zadolžitev, ki je zahtevala njegovo pozornost med vzponom. Prvi cilj je bil Viševnik, dvatisočak,  ki so ga dosegli prav vsi mladi planinci, od drugo- do devetošolcev. Tisti, najmanj izkušeni, so na vrhu doživeli tudi planinski krst, saj so se prvič povzpeli nad 2000 metrov nadmorske višine.

Večer je bil v znamenju spoznavnih, družabnih in štafetnih iger, močno sonce in strm vzpon pa sta pripomogla k dolgemu in trdnemu spancu.

Sobotno turo smo začeli bolj zgodaj in vzpon skozi pokljuške gozdove do Blejske koče na Lipanci tudi lažje prenašali. Večina je nadaljevala turo vse do Debele peči, drugega dvatisočaka, ki je udeležence očarala z izjemnim razgledom na Triglav in okoliške gore, snežišča pa so nudila prepotrebno ohladitev na turi. Težko pričakovana večerja je dala dovolj energije za turnir v briškoli, v mraku pa smo raziskali tudi okolico biatlonskega centra na Pokljuki. Nedeljsko dopoldne smo krenili do Jezerc, se osvežili pri tamkajšnjem izviru ter se spustili na planino Konjšica, od tam pa se vrnili do izhodišča na Rudnem polju. Tri uspešno izpeljane ture smo sklenili na slastnem kosilu v Bohinjski Bistrici, za zaključek pa prihranili najzabavnejši del, ohladitev na sotočju reke Bohinjske Bistrice in Save Bohinjke. Tako smo se v istem dnevu kepali in kopali, v treh dneh pa premagali skupno 33 km in 2100 višinskih metrov.

Mentorica planinskega krožka Barbara Rodica

Fotografije: Erik G., Barbara R., Nina I.

(Skupno 304 obiskov, današnjih obiskov 1)