V sredo, 15. 5. 2019, so se učenci obalno-kraških osnovnih šol zbrali v Parku Škocjanske jame, kjer so ustvarjali na grafičnem extemporu, ki ga je organizirala OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača z Društvom likovnih pedagogov Primorja. Že tretje leto pa z nami sodeluje tudi park Škocjanske jame, ki nas gosti v svojih prostorih in nam omogoči razstavo ob njihovem vsakoletnem dogodku Belajtngi.

Sodelovali in ustvarjali so učenci zadnje triade iz OŠ Lucija, OŠ Elvire Vatovec Prade, OŠ dr. Aleš Bebler Primož Hrvatini, OŠ Istrskega odreda Gračišče, OŠ Dragomirja Benčiča Brkina Hrpelje, OŠ Srečka Kosovela Sežana, OŠ Dutovlje, OŠ Antona Šibelja Stjenka Komen in šole organizatorke OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača.

Učenci so si najprej v Škocjanu in Matavunu poiskali motive za svoja dela, si jih skicirali in izdelali matrico, tokrat v prav posebni tehniki stirotisku. S čopičem so na stiroporne plošče jedkali z nitro lakom. Lak raztopi stiropor in pušča za sabo razjede, ki so potem, ko na matrico nanesemo barvo in odtisnemo, vidne kot svetle črte. Ta tehnika visokega tiska se lahko tiska kar ročno in zanjo ne potrebujemo grafične stiskalnice. Večina učenk in učencev se je s to tehniko srečala prvič.

Nastala so prav zanimiva dela, ki so razstavljena v Jurjevem skednju in si jih lahko ogledate vse do konca poletja.

Vesna Marion

(Skupno 159 obiskov, današnjih obiskov 1)