V petek, 22. 3. 2019, smo na OŠ Divača gostili mlade parlamentarce iz OŠ Hrpelje, Sežana, Dutovlje in Komen, ki so že drugo leto zapored debatirali na temo “šola in šolski sistem”.
Po uradni otvoritvi parlamenta in nagovoru ravnateljice Damijane Gustinčič, občinske svetnice in bivše učiteljice Mirjam Frankovič Franetič ter predstavnice ZPM Slovenije Ane Pangos, so besedo prevzeli učenci. Pogovore je spretno vodilo delovno predsedstvo, v sestavi predsednice Adne Hasić, namestnika Sandija Dulića in šolske novinarke Taje Medved. Predstavniki šol so najprej poročali o sklepih sprejetih na šolskih parlamentih. Predstavili so pobude
za spremembe na ravni šole in šolskega sistema ter vse nove ideje, ki so jih v preteklem letu spravili v življenje. Sledile so debate znotraj šestih delavnic, kjer so učenci gostujočih šol ob moderiranju učencev naše šole debatirali na različne teme.

Učenci od 2. do 5. razreda so bili razdeljeni v dve skupini. V prvi so kuhali čarobni napoj za boljšo šolo, v drugi pa poleteli s kapsulo v prihodnost.
Učenci 6. in 7. razreda so snovali učni načrt za nov predmet z imenom “učenje za življenje”, v drugi delavnici pa so razmišljali o tem, kako bi šolo celostno posodobili, da bi odgovarjala tako otrokom kot potrebam časa, v katerem živimo. Učenci 8. in 9. razreda so se pogovarjali na temo medvrstniških odnosov. Prva skupina učencev je pisala kodeks načel v medvrstniških odnosih, druga pa razmišljala o tem, kako socialna omrežja vplivajo na medvrstniške odnose. Po uro in pol trajajočih delavnicah je sledilo javno poročanje in razprava.

Sklepi Medobčinskega otroškega parlamenta bodo v prihodnjih dneh objavljeni in posredovani vsem sodelujočim šolam. Učenci Adna, Sandi in Taja pa bodo sklepe predstavili v Ljubljani na 29. Državnem otroškem parlamentu. Upamo, da bodo slišani.

Tanja Trebec Benedejčič, mentorica

(Skupno 356 obiskov, današnjih obiskov 1)