V sredo, 19. decembra 2018, je bil za našo šolo poseben dan. Obiskala nas je Hiška eksperimentov in šolo za en dan spremenila v center znanosti, učenci pa so postali pravi mali znanstveniki.

Dan drugačnega učenja in raziskovanja, kot so ga učenci vajeni, se je začel s slovesnim odprtjem v večnamenskem prostoru. Po Zdravljici, ki jo je zapel šolski pevski zbor, je učence in učitelje najprej pozdravila ravnateljica Damijana Gustinčič. Zahvalila se je lokalnim sponzorjem, ki so prepoznali dragocenost tovrstnega raziskovanja in s finančnimi sredstvi omogočili ta dan, učence pa povabila, da vse svoje razmišljanje in pozornost usmerijo v raziskovanje in uživajo v vlogi raziskovalcev. »Danes so dovoljene napake, kajti iz napak se učimo,« je še poudarila ravnateljica. Da so pomembni znanstveniki naredili veliko napak, preden so naredili nekaj velikega, je v svojem nagovoru poudarila tudi županja občine Divača Alenka Štrucl Dovgan, učencem pa dejala, da jim bo marsikatera izkušnja današnjega dne zagotovo prišla prav v življenju. V nadaljevanju smo prisluhnili himni Hiške eksperimentov, ki se jo je naš šolski pevski zbor pod mentorstvom učiteljice Ade Škamperle naučil posebej za to priložnost in med drugim pravi: »Kar sem prebral, kmalu pozabim, kar vidim, dlje v spominu imam, ko v našo Hišo se odpravim, kar naredim, za vedno znam.« Posnetku himne lahko prisluhnete tu: http://www.he.si/hiska_divaca.

Uvodnemu delu je sledil tisti pravi raziskovalni del. Predstavniki Hiške eksperimentov so v dveh učilnicah pripravili cca. 60 eksperimentov, s katerimi so učenci spoznavali zakonitosti različnih naravoslovnih področij. Vsak eksperiment je imel navodilo »Naredi in opazuj!« ter odgovor »Kaj se je zgodilo?«. Določeni eksperimenti so omogočali individualno raziskovanje, drugi pa timsko. Svetloba, zvok, gibanje, tlak, trenje, težišče, elektrika in plini so le nekatera področja, ki so jih učenci raziskovali na praktičen in predvsem zabaven način. »Naloga, ki smo si jo zadali, je, da navdušujemo za učenje, radovednost, postavljanje vprašanj in iskanje odgovorov,« je o viziji Hiške eksperimentov, ki potuje iz kraja v kraj in od osnovne šole do osnovne šole, povedala Andreja Perat. Za učence so pripravili še dva znanstvena šova s področja plinologije in tlakologije.

Vzporedno s prostim eksperimentiranjem pa so imeli učenci predmetne stopnje še določene naloge, ki jih je pripravila učiteljica naravoslovja, kemije in biologije Martina Vrabec. Devetošolci so se prelevili v detektive in uspešno razrešili umor. Na podlagi poročila patologa, izjav osumljencev in forenzičnih raziskav DNK-vzorcev, ki so jih našli na kraju zločina, so odkrili morilca znanega poslovneža. Osmošolci so izdelali planete našega osončja v razmerju, primernem za namestitev v razredu. Poiskali so podatke o velikosti planetov in razdaljah med njimi, raziskali izvor imen ter opisali površje in posebnosti posameznih planetov. Planete in ugotovitve o njih so razstavili v učilnici matematike, tako da si jih bodo lahko ogledali tudi drugi. Sedmošolci so iz najrazličnejših materialov (plastelina, stiropora, volne, kartona, das mase, sestavin za pico …) izdelali modele celic, šestošolci pa so iz stiropora izdelali model Zemlje in vulkana.

Tokratni naravoslovni dan je učence navdušil. »Zelo zanimivo«, »odlično«, »zabavno«, »carsko« je le nekaj vtisov, ki so jih učenci izrazili ob koncu dneva. In morda je prav tokratna zabavna raziskovalna izkušnja botrovala rojstvu kakšnega novega znanstvenika.

Alenka Tomazin

(Skupno 444 obiskov, današnjih obiskov 1)