Tudi v Senožečah smo se v petek, 16. 11. 18, posvetili seznanjanju otrok o pomenu zajtrka, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil oziroma živil, ki so pridelana oziroma predelana v Sloveniji, pomenu kmetijstva in čebelarstva ter njunem vplivu na okolje in o pravilnem ravnanju z odpadki.

V ta namen so v  jedilnici učence pričakali med, maslo, mleko, jabolka in kruh. Po zajtrku  je  šolski pevski zbor zapel »Čebelarja«, že skoraj ponarodelo pesem  Lojzeta Slaka.

Eno izmed sestavin zajtrka, med,  je učencem predstavila Tamara Franetič Bizjak. Povedala jim je tudi nekaj več o slovenski tradiciji in  o pomenu zajtrka ter čebelarstva.

Da bi čebelarji zavarovali svoje panje in v veri, da bodo tako čebele po paši lažje našle svoj dom,  so na panje pripenjali deščice, na katere so slikali razne prizore iz ljudskega slovstva, vsakdanjega življenja ali verske podobe. V spomin na to slovensko posebnost, so po končanem zajtrku tudi učenci na lesene deščice ustvarjali razne motive. Razstava njihovih del je na ogled na šolskem hodniku.

Tamara Franetič Bizjak

Na ogled vam ponujamo nekaj foto utrinkov in posnetek.

(Skupno 233 obiskov, današnjih obiskov 1)