V ponedeljek, 5.2.2018, je v večnamenskem prostoru šole v Senožečah v organizaciji MePZ Senožeče potekal kulturni večer. Bogat kulturni program so spletli pevci in recitatorji senožeške šole, MePZ Senožeče, igralec Andrej Jelačin, dr. Vlasta Meden Klavora, gospod Peter Virnik  in voditeljica Tina Velikonja.

Rdeča nit kulturnega večera je bilo razmišljanje o miru, človekovih pravicah ter svoboščinah.  Vsak učenec senožeške šole je pod pokroviteljstvom dr. Vlaste Meden Klavora dobil v dar slikanico z naslovom »Pomisli«, ki je bila izdana v okviru društva Amnesty International Slovenije. Založila jo je založba Narava, katere vodja je gospod Peter Virnik. V imenu založbe je predstavil svetovni projekt  z naslovom »Pomisli«. Knjigo z istim naslovom je v slovenščino prevedel Milan Dekleva, Prešernov nagrajenec.

Žena pokojnega Johna Lennona je knjigi na pot zapisala takole:

» Ta knjiga je zame nekaj posebnega. Besedilo je napisal moj mož John in veseli me, da je pesem čudovito ilustriral Jean Jullien. John je verze napisal, da bi priklical mir na svet. Danes, ko potrebujemo mir bolj kot kdaj koli prej, so njegove besede zelo pomembne.

Vsi si želimo živeti veselo in varno in vsi si lahko pomagamo, da bi ta svet postal boljši. V naših srcih moramo hraniti prostor za ljubezen in pozornost do drugih bitij. Vedno moramo deliti vse, kar imamo, in podpreti ljudi, s katerimi grdo ravnajo.

Pomembno je, da nas skrbi za vse, ne le za družino in prijatelje. Do slehernega človeka se moramo vesti enako, ne glede, od kod prihaja in kakšen jezik govori. Kot vidite, je golob v knjigi prijazen do vseh ptic, ne glede na barvo njihovega perja in obliko kljuna.

Če bomo ravnali tako, bo svet vsak dan za spoznanje drugačen. Sleherna malenkost bo pomagala, da bo svet postal boljši. K temu lahko pripomoreš ti, jaz, mi vsi.

Pomisli. Skupaj lahko uresničimo mir. Potem bo svet res enovit in skupen.«

Yoko Ono Lennon

 

 

(Skupno 177 obiskov, današnjih obiskov 1)