V torek, 23. januarja so mladi kuharski mojstri, ki drugo leto tekmujejo v projektu Kuhnapato, s sloganom:  Otroci otrokom pripravimo zdravo tradicionalno slovensko kosilo! pripravili kosilo za 200 učencev šole in podružnične šole Vreme v šolski kuhinji.

Skupina Punčke Maje (Adna Hasić, Ema Rožac, Lara Ferjančič, Ema Krivokapić, Medina Istrefoski, Sara Alibabić, Ajla Durić in Irena Šabić) je skuhala tradicionalno slovensko kosilo za učence in ostale.

Za glavno jed so skuhali: kremno juho iz karavade ali  k̕ r̕ vade  (kolerabe) s kruhovim cmokom in za poobedek pa šmorn in brkinska jabolka.

 Tudi tokrat so pri pripravi jedi izhajali iz bogate kulturne dediščine in pestrosti kulinaričnega izročila naših krajev, (za poreklo jedi so izbrali Biosferno območje Kras in porečje Reke ter Žlahtne okuse festivala Brkinska sadna cesta), upoštevali so smernice zdravega načina prehranjevanja, prihajajoči letni čas, lokalne sestavine in prehransko dediščino (žlahtne okuse naših starih lokalnih jedi) in smernice zdravega načina prehranjevanja.

V Divači, Brkinih in Vremski dolini kolerabi rečejo  karavade ali k̕ r̕ vade. Poznamo dve vrsti podzemne karavade, belo, ki so jo/jo  uporabljajo za živalsko krmo (prašičev) in rumeno za prehrano ljudi. Iz nje lahko pripravljamo jedi pozimi in vse do poletja. Navade glede uživanja karavade se ločijo od vasi do vasi.

Sodeč po nasmehih prisotnih na kosilu, praznih krožnikih in čestitkah, so bili zelo zadovoljni ter veseli, da jim je uspelo navdušiti učence in goste. Nihče ni ostal lačen.

Delo mladih kuharic, skupine Punčke Maje, ki so ustvarile okusno sezonsko kosilo na krilih tradicije, je potekalo pod budnim očesom in strokovnimi navodili zunanjih mentorjev, Ksenije Krajšek Mahorčič in Igorja Peressona ter mentorice Mirjam Trampuž.

 

 

 

 

 

 

 

(Skupno 188 obiskov, današnjih obiskov 1)