V petek, 24. novembra, se je skupina mladih divaških  kuharskih mojstrov udeležila dogodka  v stavbi Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v Ljubljani, ki je bil posvečen predstavitvi primerov dobrih praks dneva slovenske hrane in tradicionalnega slovenskega zajtrka. Dogodka se je udeležil tudi minister mag. Dejan Židan s sodelavci, ki je v sproščenem vzdušju pokramljal z mladimi kuharji in drugimi udeleženci, poskusil njihove pripravljene tradicionalne jedi in jim čestital za njihovo odličnost in zagnanost pri ohranjanju tradicionalnih lokalnih jedi ter uporabi lokalnih sestavin pri pripravi teh jedi. Sledila je podelitev zahval za trud in zgled 30. javnim zavodom, ki so dobri primeri naročanja in uporabe lokalne hrane. Mednje sodi tudi šola Divača, ki je prejela zahvalo iz rok ministra.

Več o dogodku si lahko preberite na spodnji povezavi:

Dobre prakse obeleževanja dneva slovenske hrane in izvedbe Tradicionalnega slovenskega zajtrka – MKGP

Skupina mladih kuharjev divaške šole, ki je tudi letos vključena v projekt Kuhnapato in praktično udejanja poslanstvo Nacionalnega programa Dober tek Slovenija in Ministrstva za zdravje ter skozi zdrave tradicionalne jedi črpa lokalno sezonsko hrano, je  navdušila zbrane povabljence  s prigrizkom. Adna D., Adna H., Erik, Lara, Sara in Ajla so pripravili skuto s šetrajem na polnozrnatem pirinem kruhu in šetrajev čaj. Nad njimi sta bili  navdušeni tudi “prva dama šolske prehrane” ga. Irena Simčič in direktorica inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ga. Andreja Bizjak. Svoj predstavitveni kotiček so obogatili in popetrili z dekoracijo (šetraj v lončku, šopkom ruja, z izdelki iz šetraja, kamnitim terilnikom, medom in rezino kraške skute).

Zahvaljujemo se Kseniji K. Mahorčič in Andrejki Cerkvenik, ki sta nam pomagali pri izpeljavi tega dogodka.

Fotografije: Anka Peljhan, Nejc Perhavec in Mirjam Trampuž

(Skupno 120 obiskov, današnjih obiskov 1)