Za nami je zelo uspešna prva sezona vključitve v projekt Kuhnapato.  Mladi kuharji divaške šole, tekmovali so z dvema skupinama – Čeljustniki in Punčke Maje, so ponovno očarali brbončice strokovne komisije.

V sredo, 31. maja 2017 je bilo v Gostilni Pečarič v Ljubljani finale, državno tekmovanje mladih kuharskih mojstrov. 18 najboljših skupin iz cele Slovenije, ki so se uvrstili v finale, so zopet pokazali, da sodijo v sam vrh pri pripravi lokalnih jedi svojih non. Strokovno komisijo so sestavljali: dr. Janez Bogataj, Tanja Pintarič (Gostilna Rajh), Valter Kramar (Hiša Franko),Tomaž Bolka (Gostilna Krištof), dr. Katja Povhe Jemec (Ministrstvo za zdravstvo) in  Drago Bulc

Samozavestni učenci, mladi kuharski mojstri, mogoče bodoči chefi kuhinj , so z jedmi iz lokalnih in sezonskih sestavin, iz časov njihovih dedkov in babic, z izvirnimi zgodbami nastanka jedi, s svojimi  sodobnimi kreacijami in okusi, popolnoma vzeli dih ter razvneli brbončice strokovni komisiji, še posebno Čeljustniki (Ema K., Lara, Arik in Alex), ki so zasedli odlično 2. mesto  in skupina Punčke Maje (Adna H., Adna D., Medina in Sara), ki so bile tretje. Za učence in njihove mentorje je to velik uspeh, saj prvič tekmujejo v projektu Kuhnapato.

Čeljustniki so skuhali in postregli za glavno jed zeliščno frtaljo (culo) v špargljevem gnezdu,  za poobedek pa razbito pito iz kraške skute.

Punke Maje pa so za glavno jed pripravile solatni krožnik (solatina, radič-primotajo, divji šparglji, rukola, trdo kuhano jajce, cvetovi mrtve koprive in materine dušice) s popečeno kraško panceto, za poobedek pa pečeno kraško skuto z dekoracijo jagodne marmelade, svežih jagod in s češnjami.

Učence in njihove mentorje je obiskala tudi  ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, poklepetala z njimi in povprašala o njihovih receptih. Povedala je:  »Sem vaša največja podpornica. Rada jem tradicionalne jedi, ki si jih pripravljam z zelenjavo s svojega vrta. Nič koliko krat grem zvečer z baterijo na vrt po svežo solato. Rada kuham, ko mi le čas dopušča…«

Pohvala in čestitke vsem mladim kuharjem, Čeljustnikom in Punčkam Majam.

Zahvala pa gre mentorici, ki je vseskozi sodelovala in usmerjala mlade kuharje Kseniji Krajšek Mahorčič ter Igorju Perssonu, ki je priskočil na pomoč pri pripravi glavne jedi Čeljustnikov.

Več si lahko ogledate na spodnjih povezavah:

VLADA R. SLOVENIJE:

 

PLANET TV:

 

RTV SLO 1:  http://4d.rtvslo.si/arhiv/prvi-dnevnik/174474440

(Skupno 153 obiskov, današnjih obiskov 1)