Z avtobusom smo se v ponedeljek, 22.5.2017, odpeljali v Sežano. Pred Botaničnim vrtom nas je pričakala vodička, ki nas je popeljala v življenjski prostor, kjer domuje 200 vrst rastlin z vsega sveta. V vrtu je tudi obsežen rastlinjak – Palmarij, kateremu je bil za vzor tisti iz samega cesarskega Schonnbrunskega parka na Dunaju.

V parku se med najlepšimi in najvrednejšimi drevesi bohotijo Sinja libanonska cedra, Kavovec, Bornmullerjeva jelka, Mamutovec, Navadni jedikovec, Tisa, Maklura z nenavadnimi velikimi zelenimi plodovi, Španska jelka, najdemo tudi krasne primerke kaktusov, eksotičnih cvetlic in nenazadnje se med eksotičnimi rastlinami prepleta tudi za Kras tipično rastlinje.

Po ogledu parka nas je že čakal gospod Bogdan, po poklicu biolog, ki nas je skozi Sežano popeljal do območja živega muzeja Krasa, kjer smo v živo spoznali in začutili kraško pokrajino s tipičnimi kraškimi pojavi (vrtače, uvale, udorne doline, škraplišča, brezna). Ogledali smo si tudi obnovljeno pastirsko hišico, ki je bila kot kamnito zatočišče namenjena pastirčku na paši.

Polni novih vtisov smo se odpeljali nazaj v šolo.

Andreja Perhavec Čok

(Skupno 69 obiskov, današnjih obiskov 1)