Legenda o Srebrni sega v čas, ko so Turki pustošili po naših krajih.

“Srebrna je živela na senožeškem gradu. Njen oče, potomec znane bosanske kraljice Katarine Kosanić, je bil kot obubožan plemič oskrbnik gradu, ki je bil takrat v lasti Frankopanov. Prelepa Srebrna je zgodaj ostala brez matere, zato jo je oče poslak k prijateljem Lambergom na Bokalce pri  Ljubljani, kjer naj bi se naučila lepega obnašanja in vseh vrlin, ki naj bi jih imela dekleta plemiškega rodu. Njeni lepoti se ni mogel upreti mladi Lamberg. Zaljubila sta se, a poroka ni bila mogoča, ker se hči oskrbnika v tistih časih ni smela poročiti z graščakom. Oče je žalostni Srebrni za ženina izbral domačina – Krumčevega Matijo iz Gabrč.

Nekega dne so v vas prišli Turki. Srebrna je ravno takrat skupaj s taščo česala prejo. Ker je vedela, da bodo Turki vse pokradli in uničili, je prejo zakopala pod lipo v bližini Krumčeve domačije. Prelepo Srebrno so Turki ugrabili in jo odpeljali v Turčijo. Legenda pravi, da je postala celo prva sultanova žena. Po sedemletnem ujetništvu ji je uspelo pobegniti in se vrniti v svoj domači kraj. A vrnila se je ravno v trenutku, ko se je Krumčev Matija ponovno oženil in Srebrne ni hotel prepoznati.

Vso noč naj bi Srebrna molila v domači gaberški cerkvi, zjutraj pa je izginila. Na pragu cerkve sta ostala le dragocen turški plašč in mošnja zlatnikov.”

In prav Legenda o Srebrni je zamikala učiteljice na podružnični šoli v Senožečah, ki so se odločile, da v okviru projekta Moj domači kraj pripravijo gledališko predstavo Legendo o Srebrni. Vanjo so  vključile učence, ki so v okviru različnih interesnih dejavnosti prispevali svoj delež in tako je predstava v celoti nastala kot skupni projekt učencev, učiteljev in staršev.

Kot idejni vodja in mentorica dramskega krožka  je scenarij in režijo prispevala Nataša Adam. Pri likovnem krožku in pri pouku  so učenci z mentoricami Andrejo Trobec, Milojko Uršič ter Martino Križman Tavčar pripravili sceno za igro ter številne izdelke, ki krasijo šolske prostore. Tudi tehniški dan je bil namenjen temu.  Gledališka igra, kjer je glavno vlogo Srebrne odigrala petošolka Mia Loredan,  vsebuje pevske in instrumentalne točke, ki jih  izvajajo učenci pevskih zborov šole z učiteljico Ado Škamperle. Za  plesne koreografije so poskrbele učiteljica Nina Ferfila in Karin Šturm ter Mirjana Kocen Čamer, plesni mentorici Plesnega društva Srebrna.

Gledališki igri je  ličen zunanji izgled prispevala tudi razkošna  kostumografija za nastopajoče , ki so jo izdelale Jasna Ercigoj, čistilka na šoli,  Nadja Božeglav, vzgojiteljica  senožeškega vrtca ter Nataša Hreščak, učiteljica CUEV Strunjan.  Tehnično podporo sta nudila g. Edvin Škamperle in g. Tomaž Adam.

Gledališka predstava je nastajala dobre tri mesece, učenci so pod mentorstvom učiteljice Nataše Adam vadili dramsko besedilo. Ker se  je med nastajanjem scenarija porajal  mentorici dvom, da bo zgodba, ki v resnici ni ravno tekstovno bogata, za ciljno publiko pretežka,  je  v predstavo vključila še krajši film, v katerem poleg učencev naše šole nastopa še g. Andrej Jelačin, priznani gledališki ustvarjalec z našega kraja. Besedilo za film pa je prispevala ga. Nataša Novak Loredan. Film je v čudovito celoto posnel g. Ljubo Sever, ki s šolo večkrat sodeluje v podobnih projektih.

Predstava je na dnevu šole, tudi zaradi odličnih svetlobnih in tonskih  pogojev, za katere je poskrbel g. Enzo Jedrejčić,  v Dvorani Rudolfa Cvetka v Senožečah  požela velik odmev. Čestitke po izvedbi  še kar dežujejo s strani učencev šole, ki so si ogledali predstavo v  torek, 28. 3. 2017 v dopoldanskem času, kot tudi številnih obiskovalcev popoldanske javne prireditve.

Iskreno zahvalo je na prireditvi izrekla tudi županja Občine Divača, ga. Alenka Dovgan Štrucl, ki ceni nastalo delo in nas pri tako velikih projektih tudi finančno podpira.  Od dneva šole naprej so na podružnici Senožeče bogatejši za pano s fotografijo mašnega plašča, ki ga hrani Muzej krščanstva na Slovenskem, v Stični. Izdelan je iz vezenin, ki so po legendi pripadale Srebrni, glavni junakinji gledališke predstave.

»Postavitev gledališke predstave Legenda o Srebrni je dokaz ustvarjalnosti  in prizadevnosti njenih akterjev,  kjer izstopa odlično medsebojne sodelovanja med šolo,  starši, društvi in drugimi deležniki z okolja, v katerem deluje šola«, je navdušena ravnateljica šole Damijana Gustinčič, ki je v znak zahvale na prireditvi izročila šopek učiteljici Nataši Adam.

(Skupno 571 obiskov, današnjih obiskov 1)