V sončnem petkovem popoldnevu, 10. marca, je bil v Promocijsko-kongresnem centru Pr Nanetovh v Matavunu  poseben dan. Učenci z mentoricami Mreže šol parka Škocjanske jame so predstavili  letošnje raziskovalno delo v počastitev mednarodnega dneva žena. Tokratna tema je bila oblačilna moda, z njo povezani družbeni vidiki oblačenja ter vloga žensk pri sledenju modnim trendom in izdelovanju modnih oblačil v naših krajih skozi čas. Obiskala jih je je tudi dr. Nina Vodopivec iz Inštituta za novejšo zgodovino, ki je delo učencev nadgradila s predstavitvijo vloge žensk v tekstilni industriji skozi čas, z njo povezano borbo za pravice delavk v polpretekli zgodovini in pozivom h etični potrošnji danes.

“Pri preučevanju in dokumentiranju modnih oblačilnih videzov skozi čas na območju Divaškega pragu in dela Brkinov, ki sodi v divaško občino, so v Osnovni šoli dr. Bogomirja Magajne iz Divače sodelovali učenci vrtnarskega krožka 3. in 4. razreda pod mentorstvom Barbare Jazbec, raziskovalnega krožka 4. in 5. razreda pod mentorstvom Danile Grželj ter 6. do 9. razreda pod mentorstvom Mirjam Trampuž. Na terenu so zbrali številne stare fotografije in kose oblačil, ki so jim poleg pričevanj posameznih informatorjev služili pri analizi modnih oblačilnih videzov od medvojnega obdobja pa do današnjih dni. Ugotovili so, da je bila želja po estetiki in modnem oblačenju, kljub prvotnemu pomanjkanju, v teh krajih vselej prisotna, zlasti pa med ženskami, ki so zahajale v Trst in tam v izložbah občudovale lepe obleke. Spoznali so, da oblačila skozi čas nosijo različna sporočila o gmotnem stanju, znanju ali ročnih spretnostih posameznikov, njihovem družbenem statusu in privrženosti različnim popularnim kulturam. ” je zapisala Darja Kranjc.

Učenci so se kot pravi profesionalni manekeni   sprehodili med občinstvom na modni reviji, ki jo je spremljala glasba. Prikazali so različna oblačila, ki so jih ljudje nosili v naših krajih med obema vojnama, v 60-ih, 70-ih,80-ih in 90-ih letih.

Na razstavi, ki so jo pripravili, pa so poleg različnih kosov oblačil iz različnih obdobij izdelali tudi album svojih modnih kreacij.

(Skupno 522 obiskov, današnjih obiskov 1)