V okviru projektne naloge šole Moj domači kraj smo si učenci 1. triade na podružnični šoli Vreme zadali, da se posvetimo kulinariki domačega kraja. Tako smo v prednovoletnem času izvedli delavnico peke kruha in drobnega peciva.

Četrtek pred zimskimi počitnicami pa smo posvetili kuhanju.  Pred malico so učenci poslikali bele predpasnike, ki jih je sešila gospa Sabina Zdauc. Sledila je izdelava podstavkov za pogrinjek.

Po malici pa so se preizkusili v pripravi obroka. V goste sta prišla gospa Danica Malovec in gospod Edmir Bogdan, ki je po poklicu natakar. Učencem je pokazal,  kako morajo biti na mizi postavljeni: pribor, krožniki, prtički, kozarci in okraski. Seznanil jih je tudi z različnimi načini zlaganja papirnatih prtičkov.

Gospa Danica je učencem predstavila, kako se pripravi joto in jabolčni štrudelj. Ste vedeli, da je jota kraška in furlanska narodna samostojna jed oziroma enolončnica? Splošno je znana kot tipična tržaška posebnost.

Pri pripravi obroka so učenci aktivno sodelovali. S pomočjo natakarja so tudi pogrnili mize ter nanje postavili jedilni pribor.

Ko je bila jota skuhana in štrudelj pečen, so se učenci posedli in z zanimanjem opazovali natakarja Edmirja, ki jih je strokovno postregel.

Na koncu uspešnega dneva smo ugotovili, da smo se veliko novega naučili. Zahvaljujemo se naši kuharici Sabini Zdauc, ki nam je sešila predpasnike, gospe Danici Malovec, ki je poskrbela za vse sestavine okusnega obroka in ga tudi pripravila. Hvala tudi natakarju Edmirju Bogdanu za vso strokovnost.

Več povedo same fotografije.

Andreja Perhavec Čok

(Skupno 110 obiskov, današnjih obiskov 1)