Pa smo uspešno in nadvse profesionalno izpeljali tudi drugo aktivnost projekta Kuhnapato, s sloganom:  Otroci otrokom pripravimo zdravo tradicionalno slovensko kosilo.

Mlade kuharice, Punčke Maje, deklice Maje ali Čebelice Maje, kot nas je poimenovala novinarka,  smo svoje delo opravile profesionalno. Ja take pohvale so prišle iz ust naših dveh mentoric: Mirjam Trampuž in Ksenije Krajšek Mahorčič, ki sta nas usmerjali in spodbujali v celotnem procesu nastajanja jedi in predstavitve.

In kdo smo Punčke Maje? Ema Rožac, Sara Norčič, Sara Alibabić, Adna Duraković, Medina Istrefoski in Irena Šabić

Naša naloga je bila, da smo pridobili  recept, uskladili recept z mentoricama, timsko delali, sestavili privlačen krožnik in postregli čim večje število otrok in odraslih.

Pri pripravi v večnamenskem prostoru so nam priskočili na pomoč: gospod Iztok Felicjan, direktor občinske uprave, ki nam je priskrbel dve stojnici in učenci 3. b razreda z učiteljico Rebeko Škamperle, ki so pripravili pustne maske, da smo stojnice okrasili bližajoči šegi – pustu.

Skuhali in postregli  smo z glavno jedjo: pašta in fžu po naše ter poobedkom: štravbe v družbi sladoleda iz kozjega mleka in medu.

Pri pripravi jedi smo upoštevali: smernice zdravega načina prehranjevanja, letni čas (zima), bližajočo šego – pust in želje otrok. Za poreklo jedi smo tudi na tej aktivnosti izbrali Biosferno območje Kras in porečje Reke, lokalne sestavine in prehransko dediščino (žlahtne okuse naših starih lokalnih jedi). Da bi bilo vse skupaj še bolj zanimivo smo pripravi dva plakata v obliki stripa, ki sta ponazarjala obe jedi.

Povabili smo tudi gospo županjo, ravnateljico, pomočnico ravnateljice, kuharici, ki pripravljata malico in razdeljujeta kosilo na šoli, vodjo prehrane, predstavnico Parka Škocjanske jame (Biosferno območje Kras in porečje Reke), učitelje šole, učence od 2. do 5. razreda, vodjo projekta gospo Anko Peljhan, ki je s seboj pripeljala profesionalnega fotografa, da je ujel naše delo v objektiv  ter novinarko Primorskih novic. Vsi so se z veseljem odzvali našemu vabilu.

Sodeč po nasmehih prisotnih na dogodku, praznik krožnikih in čestitkah, izjavah na spletu in časopisu smo bili zelo zadovoljni ter veseli, da nam je uspelo navdušiti naše goste.

Tudi recepta za našo jed nismo pozabili priložiti. Upamo, da bo tudi vam uspelo pripraviti okusni jedi, kot je nam. Pa dober tek!

RECEPTI

Zahvalili bi se rade še enkrat vsem, ki ste se odzvali našemu povabilu, še posebej pa mentoricama Mirjam Trampuž in Kseniji Krajšek Mahorčič.

To ni bila naša zadnja aktivnost. Vidimo se 15. marca 2017! Prisrčno vabljeni!

 

Vaše Punčke Maje

 

(Skupno 129 obiskov, današnjih obiskov 1)