Vikend delavnica vrstniške mediacije

 

Prejšnji vikend smo izvedli vikend delavnico, kjer so učenci spoznavali vrstniško mediacijo, raziskovali ter preko različnih iger širili svoja znanja tudi na drugih področjih.

 

V petkovem poznem popoldnevu smo se mentorice in 29 učencev iz OŠ Srečka Kosovela Sežana ter OŠ Divača zbrali pred domom Rak v Rakov Škocjanu. Poleg programa usmerjenega v pridobivanje in urjenje veščin mediacije, smo mentorji intenzivno pogojevali medsebojno druženje in sodelovanje učencev obeh šol.

Učenci od 6. do 9. razreda so se do poznih večernih ur družili in spoznavali z vrstniki iz sosednje šole s socialnimi igrami in tekmovali v znanju ob šaljivih kvizih. Ugotavljali so, da se med seboj poznajo preko različnih socialnih omrežij, pa se še nikoli niso med seboj družili.

V soboto smo v dopoldanskih delavnicah spoznavali veščine neverbalne komunikacije in improvizacije, ki nam jih je strokovno predstavila gladališka igralka in mladinska gledališka pedagoginja Maja Gal Štromar. Ob tem smo se pogovorili o vrstah konfliktov in njihovih značilnostih. V popoldanskem času smo se konkretneje spoprijeli s koraki mediacije, aktivnim poslušanjem, prepoznavanjem čustev in povzemanjem. Po večerji smo za sprostitev odšli na kratek sprehod s svetilkami. Zvečer smo pripravljali več scenarijev za konflikt med najstnikoma in rešitev s pomočjo dveh vrstniških mediatorjev, v nedeljo zjutraj pa smo se preizkusili v igri vlog in posneli prizore. Postavili smo se v vlogo scenarista in režiserja ter izvedli zaplet in razplet konflikta. Po kosilu smo imeli socialne igre, pri katerih smo preizkušali delo v skupini, spretnost pomnenja, zaupanje in »ročno spretnost«.

Na delavnicah smo se ves čas učili konstruktivnega obvladovanja konfliktov ter vrstniške mediacije tako v šoli kot tudi v življenju.

Mentorice smo bile z učenci in izvedbo delavnic nadvse zadovoljne. Otroci so bili izjemno ustvarjalni in pripravljeni na sodelovanje. Osvojili so veščine in pridobili pozitivne izkušnje pri razreševanju sporov. Prepričane smo, da bodo mladi v bodoče lažje izoblikovali pozitivne vzorce za reševanje problemov, ki jih bodo srečevali v življenju.

 

Šolske mediatorke Marija Š. K.,, Anja A., Eleonora S. O., Tanja T. B., Katarina W.,

Tanja P. Ž. in Tatjana M..

(Skupno 57 obiskov, današnjih obiskov 1)