V ponedeljek, 3. oktobra so učenci 4. in 5. razredov iz Divače in Senožeč obiskali ter spoznavali nekoč največje slovensko mesto, Trst (Trieste). Po Trstu sta jih vodila gospod Franc Malečkar in gospa Violeta Lovko iz CŠOD.

Učenci so spoznali zgodovino Trsta, se sprehodili od železniške postaje (spomenik princesi Sissi) do zaklonišča Kleine Berlin (življenje v mestu med bombardiranji med 2. svetovno vojno in šolanje v času fašizma) in sinagoge, kjer so v bližini slovenske ustanove, preko trga Oberdan (zadnja postaja openskega tramvaja), do stavbe Slovenskega narodnega doma in protestantske cerkve ter čez Veliki kanal (Terezijanska četrt, oznaka 0 m.n.m.). Na Borznem trgu so videli mojstrovino Maksa Fabianija in določanje časa s pomočjo meridiana v borzni palači. Mimo rimskega amfiteatra in slavoloka so se spustili skozi »rdečo« četrt ter mimo rojstne hiše Žige Zoisa na Veliki trg (Piazza Unita), kjer so si ogledali fontano, ki prikazuje štiri kontinente ter poleg Občinske palače še najlepše palače v mestu (Modello, Lloyd, Stratti, Pitteri, Vanoli).

Ko si v Trstu ne moreš mimo Naravoslovnega muzeja, ki so ga uredili v nekdanjih vojašnicah in se nahaja na poti proti hipodromu. Danes si obiskovalci lahko ogledajo muzej vojne in naravoslovni muzej.

Učenci so bili navdušeni nad zbirko, še posebej nad štiri metre dolgim dinozavrom Antoniom (njegovo uradno ime je Tethyshadros insularis), največjem, v kamnu ohranjenem okostju dinozavra v tem delu Evrope, ki so ga na začetku osemdesetih let minulega stoletja našli v kamnolomu pri Devinu in je pred sedemdesetimi milijoni let živel na območju, ki mu danes pravimo Ribiško naselje. Družbo mu dela jamski medved (ki je sicer izumrl pred dvanajst tisoč leti), lev, želve, ribe, kit, bogate zbirke živobarvnih metuljev, hroščev in drugih živali, a tudi fosilov, značilnih za tržaški teritorij.

 

 

 

 

(Skupno 260 obiskov, današnjih obiskov 1)