Učenci tretje triade so imeli poučen in nadvse zanimiv tridnevni izlet po Bavarski in Avstriji.  Njihova pot se je začela v zgodnjih jutranjih urah z vožnjo skozi Karavanški predor in naprej po avtocesti mimo Beljaka in Bischofshofna, po eni najlepših pokrajin na jugu Nemčije do mesteca v nemških Bavarskih Alpah, Berchtesgadna, kjer so si ogledali staro mestno jedro in obiskali rudnik soli. Oblekli so se v rudarske obleke, se z jamskim vlakom zapeljali v notranjost rudnika, se sprehodili po njem in si ogledali njegove zanimivosti ter postopek pridobivanja soli. Uživali so po spuščanju po rudniških toboganih in se s splavom zapeljali čez slano jezero.

Po slikoviti cesti so se odpeljali do Orlovega gnezda (Kehlsteinhaus) na višini 1.834 metrov. Slikovito planinsko »kočo«, Orlovo gnezdo, je Adolfu Hitlerju za njegov 50. rojstni dan poklonila njegova stranka  na pobudo njegovega osebnega tajnika in prijateljice. Z vrha je čudovit in nepozaben pogled na Salzburško kotlino in okolico ter Kraljevega jezera (Königsee) ob vznožju mogočne gore Watzmann.

Sledila je vožnja do Münchena, središča zvezne dežele Bavarske. Nastanili so se v hostlu. Naslednje jutro so se najprej odpravili v  Tehnični muzej. Nemški muzej je največji muzej v Münchnu in eden največjih tehničnih muzejev na svetu. Tehnični muzej predstavlja različna področja – od gradnje podmornice, do starodobnih vozil, ladje, letala, igrač, astronomije, … Zaradi nazornega prikaza tehnike je tehnični muzej ena boljših Munchenskih znamenitosti za radovedne otroke.

Kasneje so se odpravili v središče mesta, na Marijin trg, ki je že od nastanka mesta. Navdušeni so bili nad mogočno mestno hišo, ki je zgrajena v neo-gotskem slogu. Hiša je atraktivna predvsem zaradi 85 metrskega urnega stolpa in njegove ure, ki trikrat dnevno zaigra melodijo s pomočjo 43 zvonov, pred nami pa se zavrtijo še figurice, ki prikažejo zgodbo mesta Munchen. Popoldan je bil rezerviran za obisk, proizvodnje motorjev in avtomobilov pod blagovno znamko BMW, BMW muzeja in salona najnovejših modelov avtomobilov in motorjev te prestižne znanke. Kasneje so si ogledali še olimpijski park, ki je nastal izključno zaradi poletnih olimpijskih iger leta 1972. Sprehodili so se po parku, ogledali umetno jezero in se povzpeli na 182 metrski radijski in televizijski stolp, kjer jih je prevzel prečudoviti razgled po mestu in bližnji okolici.

Tudi ljubitelji nogometa so prišli na svoj račun, saj so si od zunaj ogledali mogočen nogometni stadion  sodobne arhitekture in gradnje,  Allianz Arena, ki je dom uspešnega nogometnega kluba Bayern.

Naslednje jutro so se prebudili v deževen dan, ki pa ni zmotil enkratnega razpoloženja. Na poti proti domu so si ogledali Hangar7 v bližini Salzburškega letališča, zgradbo podjetja, ki jo poznamo pod blagovno znamko Red Bull.  S svojo elipsoidno obliko in gradbenim materialom: kovinsko paličje in steklo, jih je povsem navdušila. V nem se nahaja muzej Red Bullovih bolidov Formule 1, bolid Toro Rosso Sebastiana Vettel-a, helikopterji, letala, motorji ter celo »kapsula« in oprema Felixa Baumgartnerja iz njegovega znamenitega skoka iz vesolja.

Za poslastico tridnevne ekskurzije je na koncu sledil ogled prenovljenega dirkališča Red Bull Ring (leto 2014) v bližini majhnega mesteca Spielberg v Avstriji. Dirkališče je prvič gostovalo dirko Formule 1 leta 1970. V sprejemni sobi stavbe dirkališča je zbudila pozornost velika skulptura bika, narejenega iz steklenih balončkov, ki visijo iz stropa in dirkalni motor Honda RC213V svetovnega prvaka leta 2014 v razredu Moto GP Marca Márqueza. Prijazen uslužbenec jih je popeljal skozi kletni hodnik stavbe, katerega stene krasijo velike fotografije najboljših dirkačev formule 1 v zgodovini (Alain Prost, Sebastian Vettel, Michael Schumacher, …) do prestižnih VIP prostorov, iz katerih si pomembni ljudje povezani s formulo 1 ogledajo dirko, mimo komandne sobe dirkališča do zunanjega prostora za zmagovalce, kjer podeljujejo nagrade dirke.

Če smo iskreni bi se prav vsi udeleženci letošnje nadvse zanimive in poučne ekskurzije zadržali na Bavarskem in v Avstriji še kakšen dan.

 

 

 

(Skupno 90 obiskov, današnjih obiskov 1)