Občina Divača že vrsto let financira izobraževalni program »Jumicar«, namenjen preventivni vzgoji otrok v cestnem prometu. Program, ki je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela, je namenjen otrokom v starosti od 7 do 12 let. Dejavnosti sta si ogledala tudi gospa županija občine Divača Alenka Štrucl Dovgan in direktor občinske uprave ter predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Divača Iztok Felicijan.

Dan pred prvomajskimi počitnicami se je na šoli v Divači izvajal program Kolesarčki za učence prvega triletja iz Divače, Senožeč in Vrem, preventivno vzgojni program v cestnem prometu za najmlajše.

Namen programa je, da otroke preko igre in na neprisiljen način poučimo kako se vesti v prometnem okolju, tako da bodo postali bolj previdni in vestni udeleženci v prometu. Postavljeni so v vlogo voznika in doživljajo dogodke kot jih opaža in zaznava voznik v pravem prometu.  Prav tako so otroci postavljeni v vlogo pešca, ki mora pravilno prečkati prometno cestišče na poligonu. Otroci preko igre spoznajo kako jih na cesti vidi voznik, kako pomembna je varnostna čelada, predvsem pa, kako se pravilno prečka cestišče.

Poleg že omenjene dejavnosti, so pri tem dnevu sodelovali tudi prostovoljni gasilci iz PGD Divača, ki so otrokom pokazali opremo gasilca in gašenje požara z oljem, policist Janko Šenkinc s PP Sežana z opremo policista, Tamara Ozbič iz Medobčinskega redarstva je otroke seznanimo z osnovno kulturo v cestnem prometu, gibanju ob cesti  in  po prometnih površinah, prečkanjem cestišča ter z nekaterimi prometnimi znaki ter njihovim pomenom, Tina Furlan z Reševalne postaje Sežana je razkazala reševalno vozilo in jih seznanila z osnovami nujne prve pomoči ter Simon Kastelic iz Postaje prometne policije Koper  je   razkazal službeni motor.

Učenci so bili navdušeni nad prikazom vaje službenega psa Meda in njegovega vodnika Boštjana Pfeiferja iz PP vodnikov službenih psov Koper, ki opravljata klasične policijske naloge. Prikazala sta vajo poslušnosti in lovljenja nepridiprava.

Učenci so bili zelo motivirani za delo in aktivno sodelovali v vseh delavnicah.

 

Zahvaljujemo se vsem sodelujočim v tej akciji:  komandirju PP Sežana Jožefu Muhiču, ki nam je omogočil sodelovanje policista, komandirju PP vodnikov službenih psov Koper, Viktorju Zinreihu, za sodelovanje policista s službenim psomredarki  Tamari Ozbič iz Medobčinskega  inšpektorata in redarstva, vsem petim prostovoljnim gasilcem iz  PGD Divača, vodji Sektorja uniformirane policije, Tomažu Čehovinu, iz PU Koper, ki je omogočil sodelovanje prometnega policista z motorjem,  direktorici ZD Sežana, Tadeji Pogačnik Godnič, ki je omogočila sodelovanje nujne medicinske pomoči in občini Divača, ki je finančno podprla ta program.

 

 

(Skupno 105 obiskov, današnjih obiskov 1)