Ali se kdaj spomnite na Zemljo, katera nas nosi, nam daje vse, kar potrebujemo za življenje, in nam omogoča raznoliko bivanje v svojem okolju? Zavedanje, da je naš planet živo bitje, katerega del smo tudi mi, nas vodi v dejanja, s katerimi bomo Zemlji izkazali hvaležnost in se ji zahvalili za gostoljubje.

Kako zelo je pomemben pravilen odnos do našega planeta z vidika ločevanja in odgovornega ravnanja z odpadki, varčevanja s pitno vodo, omejevanjem izpustov toplogrednih plinov, varčevanja z energijo, odgovornega ravnanja z gozdovi in z živalmi, ki si z nami delijo ta planet, smo bili opozorjeni kar nekajkrat. Ne pozabimo pa še na odgovorno ravnanje z našimi mislimi, ki ravno tako prepletajo naš planet in ga soustvarjajo. Največ, kar lahko naredite zase, za ljudi okoli vas in za tudi za naš planet, je, da imate radi sebe in druge, živali in naravo. In konec koncev tudi naš prelepi planet. (VIR: http://www.danzemlje.si/)

Letošnji slogan Svetovnega dneva Zemlje, ki ga obeležujemo od leta 1970, je bil »Posadite drevo«.

Zakaj?

Sajenje dreves je eden izmed glavnih ciljev, ki se izvajajo v čast naše Zemlje, boljšega zraka in družbene odgovornosti. Namen te pobude je pomemben učinek na Zemljo, ki bo služil kot temelj za čistejši, bolj zdrav in trajnostni planet za vse.

Tudi učenci 4. in 5. razreda centralne šole Divača in njihove razredničarke so počastili letošnji dan Zemlje in se odpravili pod mentorstvom gozdarjev OE Sežana po Krasoslovni naravoslovni učni pot Divaški kras. Učenci so spoznali glavne drevesne vrste pravega kraškega gozda izpred 150 let: puhavec, graden, cer, lipa, maklen-poljski javor, črni gaber in mali jesen  in njihov pomen ter kraške pojave.

 

 

 

 

(Skupno 98 obiskov, današnjih obiskov 1)