V okviru projekta ob dnevu šole Uživajmo v zdravju so učenci četrtih razredov iz Divače v sredo, 10. 2. 2016, v sodelovanju z gosti Tanjo Bordon, Ksenijo Krajšek Mahorčič in Martinom Mahorčičičem ter razredničarkama izvedli delavnico o prehranjevanju in vedenju ob hrani.

Prehranjevanju so posvečali veliko pozornosti vse šolsko leto. V jeseni so obiskali ekološko kmetijo Mahne na Tatrah in spoznali pomen sveže ekološko pridelane hrane iz domačega okolja. Starejše ljudi so povprašali o načinu prehranjevanja in pripravi hrane v njihovem otroštvu ter zapisali podatke. Zbirali so posodo in pribor, ki so ga uporabljali naši predniki in razstavili v šolski knjižnici.

Ob pomoči Tanje Bordon, specialistke klinične dietetike, so v skupinah pripravili poročila o prehranjevanju v nekaterih državah po svetu. Predstavitve so podkrepili s slikovnim materialom in z glasbo teh držav.

Ksenija Krajšek Mahorčič in Martin Mahorčič, ki se ukvarjata z gostinstvom, sta otroke ob krajšem skeču naučila, kako se pravilno vedemo, ko pridemo v gostilno. Nato sta učence naučila pripraviti pogrinjek in ga postavila na razstavni prostor pred knjižnico.

V šolski kuhinji so učenci s Tanjo Bordon očistili ajdo, jo v mlinčku zmleli, presejali in po receptu naših babic v bakrenem kotličku skuhali polento. Zabelili so jo z maslom in se pogostili.

Za konec so oblikovali pravila vedenja pri mizi, ki jih bodo skušali čim bolj dosledno spoštovati in prenašati na družinske člane.

Ob primerjavi podatkov o prehranjevanju včasih in danes so učenci ugotovili, da so se naši predniki pomanjkanju navkljub prehranjevali bolj zdravo. Hrano so pridelali doma, jedli so manj, niso ustvarjali ostankov in predvsem – do hrane so imeli zelo spoštljiv odnos.

V moderni družbi se kaže, da obilje ne nujno pomeni sreče, še več, lahko je celo pot do različnih tegob in bolezni. Zato današnji prehranski trendi govorijo v korist zmernosti, svežim, lokalnim in ekološkim živilom ter spoštovanju do hrane in vseh, ki so jo pridelali. Vračamo se k vrednotam, ki so jih spoštovali naši predniki.

RECEPT ZA AJDOVO POLENTO

V en liter vode smo zakuhali 250 dag ajdove moke, približno 2 žlici olivnega olja in ščepec soli.

Da ne tehtamo, lahko vodo in polento vmešamo v razmerju 1:3 (en lonček polente, trije lončki vode).

Pravila obnašanja pred in med jedjo:

  1. Umijem si roke.
  1. Pred jedjo pripravim mizo: jo obrišem, pospravim in lahko tudi pogrnem s prtom.
  1. Preden začnem jesti, se umirim in sem z mislimi pri hrani, v hrani uživam in poskusim zaznati vse njene okuse.
  1. Ne govorim s polnimi usti.
  1. Ne ropotam s priborom.
  1. Do hrane sem spoštljiv/a. Na krožnik vzamem toliko, kot bom pojedel/a, da hrane ne mečem v smeti. Nove jedi najprej pokusim, da ugotovim, če so mi všeč.
  1. Prednost dajem sezonskim jedem iz lokalnega okolja, če se da, pridelanim na ekološki način.
  1. Vsem pri mizi se nasmehnem in jim zaželim dober tek. Hrana, ki jo pojem v zadovoljstvu in dobri družbi, je najboljša za naše telo.

 

HVALEŽEN/A SEM, DA IMAM VSAK DAN DOVOLJ HRANE, KER JE VELIKO LJUDI NA SVETU, KI TEGA NIMAJO.

Danila Grželj, Tanja Bordon, Vesna Pečer

Fotografije je prispevala Jožica Zafred.

(Skupno 247 obiskov, današnjih obiskov 1)