V okviru projekta ob dnevu šole Uživajmo v zdravju so učenci četrtih razredov iz Divače v sredo, 10. 2. 2016, v sodelovanju z gosti Tanjo Bordon, Ksenijo Krajšek Mahorčič in Martinom Mahorčičičem ter razredničarkama izvedli delavnico o prehranjevanju in vedenju ob hrani.
Prehranjevanju so posvečali veliko pozornosti vse šolsko leto. V jeseni so obiskali ekološko kmetijo Mahne na Tatrah in spoznali pomen sveže ekološko pridelane hrane iz domačega okolja. Starejše ljudi so povprašali o načinu prehranjevanja in pripravi hrane v njihovem otroštvu ter zapisali podatke. Zbirali so posodo in pribor, ki so ga uporabljali naši predniki in razstavili v šolski knjižnici.
Ob pomoči Tanje Bordon, specialistke klinične dietetike, so v skupinah pripravili poročila o prehranjevanju v nekaterih državah po svetu. Predstavitve so podkrepili s slikovnim materialom in z glasbo teh držav.
Ksenija Krajšek Mahorčič in Martin Mahorčič, ki se ukvarjata z gostinstvom, sta otroke ob krajšem skeču naučila, kako se pravilno vedemo, ko pridemo v gostilno. Nato sta učence naučila pripraviti pogrinjek in ga postavila na razstavni prostor pred knjižnico.
V šolski kuhinji so učenci s Tanjo Bordon očistili ajdo, jo v mlinčku zmleli, presejali in po receptu naših babic v bakrenem kotličku skuhali polento. Zabelili so jo z maslom in se pogostili.
Za konec so oblikovali pravila vedenja pri mizi, ki jih bodo skušali čim bolj dosledno spoštovati in prenašati na družinske člane.
Ob primerjavi podatkov o prehranjevanju včasih in danes so učenci ugotovili, da so se naši predniki pomanjkanju navkljub prehranjevali bolj zdravo. Hrano so pridelali doma, jedli so manj, niso ustvarjali ostankov in predvsem – do hrane so imeli zelo spoštljiv odnos.
V moderni družbi se kaže, da obilje ne nujno pomeni sreče, še več, lahko je celo pot do različnih tegob in bolezni. Zato današnji prehranski trendi govorijo v korist zmernosti, svežim, lokalnim in ekološkim živilom ter spoštovanju do hrane in vseh, ki so jo pridelali. Vračamo se k vrednotam, ki so jih spoštovali naši predniki.
RECEPT ZA AJDOVO POLENTO
V en liter vode smo zakuhali 250 dag ajdove moke, približno 2 žlici olivnega olja in ščepec soli.
Da ne tehtamo, lahko vodo in polento vmešamo v razmerju 1:3 (en lonček polente, trije lončki vode).
Pravila obnašanja pred in med jedjo:
- Umijem si roke.
- Pred jedjo pripravim mizo: jo obrišem, pospravim in lahko tudi pogrnem s prtom.
- Preden začnem jesti, se umirim in sem z mislimi pri hrani, v hrani uživam in poskusim zaznati vse njene okuse.
- Ne govorim s polnimi usti.
- Ne ropotam s priborom.
- Do hrane sem spoštljiv/a. Na krožnik vzamem toliko, kot bom pojedel/a, da hrane ne mečem v smeti. Nove jedi najprej pokusim, da ugotovim, če so mi všeč.
- Prednost dajem sezonskim jedem iz lokalnega okolja, če se da, pridelanim na ekološki način.
- Vsem pri mizi se nasmehnem in jim zaželim dober tek. Hrana, ki jo pojem v zadovoljstvu in dobri družbi, je najboljša za naše telo.
HVALEŽEN/A SEM, DA IMAM VSAK DAN DOVOLJ HRANE, KER JE VELIKO LJUDI NA SVETU, KI TEGA NIMAJO.
Danila Grželj, Tanja Bordon, Vesna Pečer
Fotografije je prispevala Jožica Zafred.