Marsikdo je mnenja, da je kemija nezanimiva ali dolgočasna. Učenci, ki obiskujemo izbirni predmet Kemija v življenju, pa smo nad kemijo vedno znova presenečeni. S pomočjo zanimivih eksperimentov smo spoznali, da kemija ni le uporabna, temveč tudi nadvse zanimiva in zabavna.

Najprej smo se lotili tiskanja majic na prav poseben, kemijski način. Vsak je v šolo prinesel navadno belo majico z dolgimi ali kratkimi rokavi. Pripravili smo si vse potrebne stvari za nadaljnje delo. Potrebovali smo plastične lončke, te smo z elastikami privezali na majice in material na odprtini lončka dobro nategnili. Nanj smo z vodoodpornimi flomastri narisali raznorazne vzorce ali pa napisali svoje ime. S kapalko smo po kapljicah dodajali alkohol. Ko je alkohol potoval po tekstilu, je s seboj nosil tudi barvila v flomastru. Tako so se naši barvni vzorci spremenili v prave umetnine. Majice smo dobro posušili in na koncu tudi oblekli. Imeli smo pravo modno revijo.

Poleg majic pa smo izdelovali tudi lizike. Učenci smo iz trgovin izropali bonbone. Prinesli smo jih k pouku in jih s kuhinjskim kladivom zdrobili. Nato smo iz peki papirja izrezali kroge različnih velikosti in jih napolnili z zdrobljenimi bonboni. Za nekaj minut smo jih postavili v pečico, da so se bonboni raztopili. Ko je bila masa še dovolj mehka, smo vanjo vtaknili leseno paličico in pustili, da se lizika ohladi. Nestrpno smo čakali, da bomo končno lahko okusili novo nastalo sladkarijo. Ugotovili smo, da je lahko kemija tudi zelo sladka.

Tjaša Kobal in Eva Švigelj

 

(Skupno 235 obiskov, današnjih obiskov 1)