Učenci osmih razredov se pri pouku domovinske in državljanske kulture in etike učijo o demokraciji in politični ureditvi Slovenije.

Da bi jim približali pomen aktivnega vključevanja v politiko, jih je učiteljica Tanja Trebec Benedejčič spodbudila, da ustanovijo šolske politične stranke, napišejo politične programe, določijo predsednika stranke, emblem in slogan, vse skupaj pa ob pomoči plakatov ali računalniške predstavitve predstavijo sošolcem, ravnateljici Damijani Gustinčič,  županji Alenki Štrucelj Dolgan ter ostalim, ki so se v petek, 6. 11. 2015, udeležili soočenja njihovih političnih strank v sejni dvorani Občine Divača. Soočenje so vodili sošolci v vlogi novinarjev, zanimivemu soočenju so sledile volitve.  Zmagala je stranka Zrihtamo vse v sestavi Jana, Mihe in Sebastijana.

V zanimivih politični programih so se učenci dotaknili potreb tako starejše kot mlajše generacije, razmišljali so, kaj bi se lahko izboljšalo v njihovih krajih ter na sami šoli. Ukvarjali so se tudi s problemi onesnaževanja okolja.

Med drugim so predlagali izgradnjo kolesarskih stez, obnovo kopališča ob Reki, ustanovitev adrenalinskega parka, izgradnjo doma za starejše občane… Prihodnost vidijo v večjem medgeneracijskem povezovanju, v boljšem osveščanju o skrbi za okolje in prostovoljstvu.

Tako županja, ki nas je prijazno gostila, kot ravnateljica sta z zanimanjem poslušali mlade politike in si kakšno idejo tudi zapisali.

Tanja Trebec Benedejčič

(Skupno 109 obiskov, današnjih obiskov 1)