V sredo, 4. novembra, sta se učencem obeh drugih razredov pridružila gospa Darinka Kocjančič – Anjina in Matijeva nona in gospod Dušan Prihavec – Nežin nono. V šolo sta prišla, da bi učencem predstavila postopek priprave kisanja repe.

Gospa Darinka je učence v uvodu seznanila z lokalno pridelavo zelja in repe. Predstavila jim je prehranski pomen obeh poljščin. Poudarila je pomen uživanja repe in zelja v preteklosti. Izpostavila je tudi prednosti lokalno pridelane hrane in ozaveščanje o njenem pomenu v sodobnem času. Sledila je predstavitev pripomočkov za ribanje in posode za kisanje.

Gospod Dušan je učencem predstavil postopek priprave repe za ribanje. Učencem je predstavil postopek pranja ter lupljenja repe in odstranjevanja njenih neuporabnih delov. Sledil je prikaz ribanja repe s pomočjo velikega »ribežna«. Naribano repo je nato dal v posodo za kisanje, jo posolil in potlačil, da je spustila sok. Tako pripravljeno repo je pokril in obtežil. Čez teden dni bo postopek kisanja preveril in repo dodatno izpral, da se bo kisanje pravilno nadaljevalo.

Po skrbnem opozorilu učencem naj bodo pri delu previdni, se je v razredu začel pravcati delovni živ žav. Učenci so si nadeli predpasnike in si zavihali rokave, nato pa so se spoprijeli z vsemi fazami priprave repe za kisanje. Najprej so repo oprali, očiščeno repo so začeli ribati. S posoljeno repo so na koncu napolnili kozarčke, jih skrbno zatisnili s pokrovom in označili.

Ob zaključku dela so učenci bili ponosni na svoj prvi kozarček vložene repe. Veseli so bili, da so se naučili nekaj novega, da so delo zmogli in kar niso mogli skriti zadovoljstva nad tem, da je tudi njim uspelo.

Učiteljici Barbara in Nela

(Skupno 278 obiskov, današnjih obiskov 1)