Četrtošolci in petošolci so v okviru celoletnega projekta o zdravem načinu prehranjevanja obiskali  ekološko kmetijo Mahne v osrčju Brkinov, na Tatrah. Spoznali so, da je kmetija Mahne družinska kmetija, ki ohranja tradicijo kmetovanja že peto generacijo zapored in, da nadmorska višina, na kateri kmetija stoji in ugodno podnebje (mešanica sredozemskega in celinskega) pomembno vpliva na kvaliteto vseh proizvodov kmetije. Roman Mahne, kmetovalec in lastnik ekološke blagovne znamke Mahne, je učencem predstavil glavno dejavnost kmetije, živinorejo. Pri tem mu je pomagala gospa Majda Godina iz KGZ Nova Gorica, oddelka za kmetijsko svetovanje, izpostava Postojna. V modernem hlevu s prosto rejo je 30 govedi sivo-rjave pasme, ki so namenjene proizvodnji mleka. Živalim je omogočeno prosto gibanje po hlevu in zunaj hleva, na paši od maja do novembra, pozimi pa seno in senaža, ki sta pridelani na domači kmetiji, brez uporabe umetnih gnojil. Govedo je bolj zdravo in odporno ter prispeva k dobremu počutju in s tem h kakovostni prireji mleka. Ekološko pridelano mleko domačih krav v sirarni predelajo v različne sire (tradicionalni, mehki, siri z dodatki orehov, popra, tartufato).

Učenci so si ogledali tudi žago za razrez hlodovine iz domačega gozda. Na kmetiji pa pripravljajo tudi sekance, s katerimi ogrevajo prostore kmetije.

Aleks Dariž  iz KGZ Nova Gorica, oddelka za kmetijsko svetovanje, izpostava Postojna, je učencem predstavil ekološko pridelavo v intenzivnem sadovnjaku, kjer je približno 650 dreves. Poseben poudarek dajejo na kmetiji starim domačim sortam jabolk, s katero se kmetija ukvarja poleg živinoreje. Učenci so  se naučili pravilno obirati jabolko.

Vsa pridelava in predelava je vključena v ekološko kontrolo, kar potrošniku zagotavlja zdravo in kvalitetno hrano.

Ob koncu ogleda kmetije so gostitelji učencem pripravili pokušino tradicionalnega sira in domačo sorto jabolk, goriško sevko. Prijaznim in gostoljubnim domačinom s kmetije Mahne in KGZ Nova Gorica se iskreno zahvaljujemo.

 

(Skupno 441 obiskov, današnjih obiskov 1)