Zadnji šolski dan, pred jesenskimi počitnicami, je skupina devetošolcev organizirala prvi šolski ples v tem šolskem letu. Plesa se je udeležilo preko štirideset učencev 7., 8. in 9. razreda. Organizatorji so poskrbeli za sceno v večnamenskem prostoru, ki je bila v stilu noči čarovnic, hladen prigrizek z brezalkoholnimi napitki, delavnico poslikave obraza in delavnico fotografiranja. Zanimivega programa s kvizi in plesom ni manjkalo, pa tudi kostumi posameznikov so bili prava paša za oči. Bilo je zelo zabavno, sproščujoče in zanimivo.

31. oktober, Halloween – noč čarovnic, praznujejo predvsem v ZDA in drugih razvitih angleško govorečih državah. Otroci, vse pogosteje pa tudi odrasli, se preoblečejo v različne kostume in hodijo od vrat do vrat, kjer prosijo za sladkarije, podobno kot v naših krajih ob pustu. Sprva so se preoblekli predvsem v čarovnice, pošasti in duhove, danes pa na ulicah in zabavah »strašijo« tudi bolj prijazni kostumi. Bolj kot strašnost je danes v ospredju izvirnost kostuma. Noč čarovnic spremlja tudi izrezovanje buč, v katero se nato vstavi sveča. Danes predstavlja izrezana buča glavni simbol praznika. Sprva so ljudje izrezovali različni strašljive podobe, danes pa so buče tudi prijazne.

Ime Halloween je okrajšava za »All Hallow’s Eve« oziroma Hallow Eve (večer pred vsemi svetimi), saj praznik praznujejo v noči iz 31. oktobra na 1. november. Najbolj priljubljen je  na Irskem, ZDA, Kanadi, Angliji, Avstraliji in Novi Zelandiji. Praznik izvira iz keltskih običajev. Stari Kelti so 1. novembra slavili začetek novega leta, a proslava je bila namenjena bogu Sonca, včasih pa tudi gospodarju smrti. Verjeli so, da ob polni Luni, najpogosteje noč pred dnevom mrtvih (31. oktobra), mrtvi vstajajo iz svojih grobov in tako ponovno pridejo na Zemljo ter obiščejo svoje domove. Zaradi tega so se ljudje, prestrašeni, da bi srečali mrtve, skrivali za različnimi maskami in ustvarjali velik hrup. (povzeto po: http://www.rtvslo.si/infodrom/infomat/0-9/0/1382)

 

 

 

 

(Skupno 39 obiskov, današnjih obiskov 1)