Vse od leta 1979 se 16. oktober obeležuje kot Svetovni dan hrane. Uvedla ga je Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo. Glavni namen svetovnega dneva hrane je opozarjanje, da v svetu živi veliko število ljudi, ki trpi zaradi pomanjkanja hrane. Medtem ko je po neuradnih podatkih Svetovne organizacije za hrano in kmetijstvo po svetu lačnih že več kot 805 milijonov ljudi, pa se v razvitih državah spopadamo z vprašanjem zavržene hrane.

Količina zavržene hrane je zaskrbljujoča. Po ocenah Slovenci v smeti vržemo kar 30 odstotkov hrane. Po podatkih Statističnega urada vsak prebivalec v Sloveniji odvrže v povprečju kar 82 kilogramov hrane na leto.

In kako je z zavrženo hrano na naši šoli? Učenci izbirnega predmeta Kemija v življenju smo 14. dni merili količino ostankov hrane pri malici.  Vse ostanke, ki so jih učenci prinesli v jedilnico, smo stehtali in prišli do zanimivih rezultatov. Ugotovili smo, da smo v času meritev pri šolski malici zavrgli 34,3 kg hrane, kar v deležu znaša približno 18,1%  šolske malice. Tako smo v povprečju zavrgli 2,45 kg hrane dnevno.

Primerjali smo tudi količino zavržene hrane po razredih. Ugotovili smo, da največji delež hrane zavržejo učenci 6., 3. in 8.a razreda. Povprečje zavržene hrane na učenca je največje v  9.a, 6. in 4.b razredu, najmanjše pa med učenci 3. razreda.

Naj bo letošnji svetovni dan hrane vzpodbuda za vse nas, da bomo spoštljivo ravnali s hrano in količino zavržene hrane na šoli še zmanjšali.

Učenci izbirnega predmeta Kemija v življenju

(Skupno 341 obiskov, današnjih obiskov 1)