V petek, 9. oktobra 2015, je bil pred Krpanovim domom v Pivki zaključek dobrodelnega projekta “Jabolko za nasmeh”, ki ga je vodil Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica. Namen projekta je bil povezati osveščanje ljudi glede zdrave, sveže, lokalno pridelane hrane s solidarnostjo, tako pomembno za preživetje skupnosti. Z zasaditvijo sadovnjakov so šolarjem predstavili pomen in kakovost lokalno pridelane  hrane. V projektu je sodelovalo 12 osnovnih šol primorske in notranjske regije.  Ob tej priložnosti je izšla tudi publikacija, kjer so objavljene zgodbice in risbe o pomenu solidarnosti in medsebojni pomoči za preživetje skupnosti.

Na zaključni prireditvi, ki jo je povezovala Nataša Tič Ralijan, so sodelovale vse osnovne šole s prisrčnimi in zanimivimi nastopi. Učenci, dramskega krožka 3. razreda z mentorico Lidijo Uršič iz centralne šole Divače so se predstavili z igrico Kjer se prepirata dva,.., učenci podružnične šole Vreme pa z igrico  Razvejana jablana pod mentorstvom Katje Kovačič. Razglasili so tudi najboljše risbe in zgodbice. Erik Mahorčič, učenec 6. razreda, je dobil drugo nagrado za risbico Jabolko naš svet, ki bo krasila pisarno novinarke TV Koper.

Ker se na naši šoli vsi zavedamo, da bi nam vse to še kako prav prišlo v življenju, so se učenci od 1. do 6. razreda z mentorji in učenci od 1. do 5. razreda podružnice Vreme, odločili sodelovati v projektu Jabolko za nasmeh.

Ob pomoči Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica so zelenico ob šolskem vrtu spremenili v sadovnjak. Skopali so devet lukenj in vanje je vsak oddelek od 1. od 6. razreda pod budnim očesom kmetijskih svetovalcev Darje Zadnik in Mirana Sotlarja zasadili eno sadno drevo. Drevesa so učenci in njihovi mentorji skrbno zalivali, dognojevali, škropili in ko so si pred tednom strokovnjaki ogledali mlad sadovnjak, so si bili enotni, da sadike lepo napredujejo.

In ker so tla pri nas kraška, je po kopanju lukenj na šolskem vrtu na površini ostala večja količina kamenja. Pri urejanju krajine so se zgledovali po   prednikih, ki so pridobivali obdelovalne površine s pobiranjem kamenja in gradnjo suhih zidov na mejah parcel. Pobrali so vse kamenje v na novo nastalem sadovnjaku, da bi hišnik lahko nemoteno kosil. Kamenje so sortirali po debelini. Ob pomoči Rudija Baka in Zdravka Škrlja so učenci, ki so si izkušnje nabirali na delavnicah v parku Škocjanske jame, oblikovali gredico iz suhega zidu in vanjo posadili zelišča.

V naslednjih dneh čaka učence še obiranje jabolk v sadovnjaku. Povezali se bodo s starši, starimi starši in iz jabolk pripravljali jedi, sok, kis, krhlje.

V zgodnjih spomladanskih dneh jih čaka še delavnica obrezovanja sadnih dreves, kamor bodo povabili tudi starše.

Mirjam Trampuž in Danila Grželj

 

(Skupno 137 obiskov, današnjih obiskov 1)