V petek, 8. marca 2019, je na naši šoli potekala prireditev v počastitev dneva žena – praznika, ki je od začetka 20. stoletja namenjen počastitvi boja za ženske pravice in njihovo enakopravnost. »Svet je lep, ker ga sestavljajo ženske in moški, pa vendar ženske premoremo nekaj več: toplino, sočutje, razumevanje, pomirjujoče besede, ki jih znamo dajati bolje kot moški, in – veliko srce,« je v svojem pozdravnem nagovoru povedala ravnateljica naše šole Damijana Gustinčič in dodala, da je tokratna prireditev darilo šole in društva upokojencev, s katerim šola sodeluje že vrsto let, vsem ženskam. O vlogi ženske v družbi je spregovorila tudi županja občine Divača Alenka Štrucl Dovgan, ponosna, da je ženska in da lahko da tradicionalno moški funkciji župana žensko noto. Poudarila je, da je treba ženske ocenjevati po njihovih sposobnostih, in ne po dolžini kril ali pet. Sledila je prijetna urica ustvarjalnosti, ki so jo pripravili učenci OŠ Divača s svojimi mentorji ter TKŠD Urbanščica iz Vrem.

Učenci 2. in 3. razreda, ki obiskujejo dramski krožek pri učiteljicah Jožici Ivančič in Lidiji Uršič, so zbrane nasmejali s kratkimi izštevankami, reki, ljudskimi pesmicami in plesom. Šolski pevski zbor pod vodstvom učiteljice Ade Škamperle je z uvodno pesmijo Dan ljubezni naježil kožo marsikateremu obiskovalcu. Z ljudskima Mamica je kakor zarja in Jes ti bom kipila pa še potrdil uvodoma omenjeno srčnost in skrbnost žensk, še zlasti mam. »Mama je zmeraj na tvoji strani, tudi če nimaš prav, te brani,« smo slišali v pesmi Ferija Lainščka, vsestranskega prekmurskega ustvarjalca, ki bo letos praznoval 60 let. Njegovo poezijo, katere osrednja tema je bila ljubezen, so interpretirali osmo- in devetošolci dramskega krožka, ki ga vodita učiteljici Suzana Kavčič in Vilma Kres.

Da so zbrane zasrbeli podplati, sta z večno Avsenikovo Golico in Veselim Ribnčanom Ansambla Franca Miheliča poskrbela sedmošolec Tadej Tominc in petošolec Nejc Pipan, ki sta raztegnila meh svojih frajtonaric. Dekleta 7. razreda, ki obiskujejo izbirni predmet Ples, pa so skupaj s svojo mentorico, učiteljico Tajo Tavčar, zaplesala dva ljudska plesa: primorsko Špicpolko in vsem dobro znan belokranjski dekliški ples Lepa Anka, pri katerem so se mladi nekoč spoznavali med sabo, neredko pa je ob tem plesu vzklila tudi kakšna nova ljubezen.

Recital, glasbo in ples sta dopolnila še dva skeča. Učenke 5. razreda, ki obiskujejo dramski krožek pri učiteljici Lidiji Uršič, so v simpatičnem skeču opozorile na sodobni problem kupovanja nepotrebnih stvari in s tem pridelovanja vedno več odpadne embalaže. Drago Županc in David Hreščak, člana ljubiteljske gledališke skupine, ki deluje v društvu TKŠD Urbanščica iz Vrem, pa sta v humoreski Med kolegi razreševala hud greh – intimni odnos župnika z božjo služabnico, redovnico Adelo. A med kolegi se tudi šibkost mesa odpusti, ne da bi pri tem pomagal šef od zgoraj.

Prireditev je zaključil Stojan Cerkvenik, predsednik Društva upokojencev Divača, ki je poudaril, naj se spoštovanje žensk nadaljuje čez celo leto, ne samo za 8. marec. Zahvalil se je nastopajočim za prijetno darilo, sponzorjema – gostilni Malovec in podjetju Kamen Ražem ter zbrane povabil na pogostitev v šolsko jedilnico. Za rdeče nageljne – simbol zahvale za to, kar ženske počnemo vse leto, pa je poskrbel Dobrivoje Subić.

Alenka Tomazin

(Skupno 550 obiskov, današnjih obiskov 1)