Vsaki dve leti OŠ Dutovlje in OŠ Antona Šibelja Stjenka Komen v sodelovanju Društva likovnih pedagogov Primorja razpišeta likovni natečaj s področja prostorskega oblikovanja z naslovom Po Fabianijevih poteh. Pred slavnostno podelitvijo nagrad in priznanj pa šoli organizirata extempore, na katerem skupine učencev osnovnih šol južne Primorske postavijo svoje instalacije.

V likovni umetnosti pomeni instalacija (angl. installation art) postavitev tridimenzionalnih del v točno določen prostor ( site-specific) z namenom transformacije zaznave in pojmovanja tega prostora. Instalacije ni mogoče doživeti samo z zunanjim opazovanjem. Potrebno jo je izkusiti v realnem prostoru in času.(vir Wikipedija)

V sredo, 24. 10. 2018, so učenke 9. razreda Medina Istrefoski, Ema Rožac in Sara Alibabić sodelovale na extemporu in so v svoji instalaciji uporabile čevlje, volno in kozarce za vlaganje. Vrvice na simboličen način zadržujejo čevlje, ki bi radi nekam pobegnili.

V soboto, 27. 10. 2018, pa so v popoldanskem času ob zaključku natečaja potekala različna predavanja povezana s prostorskim oblikovanjem, organiziran ogled Štanjela in spremljevalnih razstav, osrednja slovesnost s podelitvijo zlatih in srebrnih priznanj s kulturnim programom in otvoritvijo razstave nagrajenih in razstavljenih del. Med razstavljalci je tudi delo Taje Medved in Eme Rožac. Razstava je na ogled še cel mesec v kvadratnem stolpu v Štanjelu.

mag. Vesna Marion

(Skupno 229 obiskov, današnjih obiskov 1)